stjepani, steve i štefovi

UZ IMENDAN SVIM ŠTEFOVIMA I ŠTEFICAMA Saznajte podrijetlo i značenje vašeg imena

Objavljeno: 26.12.2016. 12:44

Zadnja izmjena: 26.12.2016. 12:44

Foto: YouTube/Screenshot

Ime Stjepan spada u pet najpopularnijih imena među Hrvatima u posljednjih stotinu godina - a vjerojatno i u duljem periodu. U našem su kraju Štefovi i Štefice sigurno među tri najpopularnija imena. A ime je u svojim raznim oblicima prisutno i u brojnim drugim narodima.

Samo ime dolazi od grčke riječi Stefanos, što znači vijenac - u smislu vijenca slave. Među Grcima je bilo dosta rašireno već stoljećima, no u povijest je ušlo prije svega po đakonu Stjepanu, koji je, prema Novom zavjetu, bio prvi kršćanin ubijen, odnosno, kamenovan zbog svoje vjere. Stjepan je opisan kao helenizirani Židov, za kakve tada nije bilo čudno da nose grčko ime. O đakonu Stjepanu nema drugih izvora osim Novog zavjeta, koji je pisan najmanje trideset godina nakon njegove smrti. Za točno mjesto njegovog smaknuća u Jeruzalemu postoje dvije teorije.

Različiti datumi

Datum njegove smrti nije nigdje zabilježen, ali ga Katolička crkva slavi 26. prosinca, dok ga pravoslavni kršćani obilježavaju 9. siječnja. Obje Crkve ga smještaju u vrijeme Božića - drugi ili treći dan. Zanimljivo je spomenuti i to da je prema Novom zavjetu Stjepanovom smaknuću nazočio i mladi rabin Šaul koji će se kasnije obratiti na kršćanstvo i postati apostol Pavao. Sam Pavao nigdje u svojim spisima ne opisuje taj događaj, ali priznaje da je progonio kršćane. Na crkvenim slikama Stjepan je obično prikazan s dva kamena, što simbolizira njegovu smrt. Najčešće nosi i đakonsku haljinu, kakvu zasigurno nisu nosili u njegovo vrijeme.

Komentari