Najuspješniji grad u Hrvatskoj

Varaždin osvojio titulu za najbolji veliki grad u gospodarstvu: "Ovo je nagrada varaždinskim poduzetnicima"

Objavljeno: 04.10.2018. 19:55

Zadnja izmjena: 04.10.2018. 20:25

Da je grad Varaždin jedan od najuspješnijih gradova u kategoriji velikih gradova potvrdila je i titula za najbolji grad u zemlji na području gospodarstva, demografije i obrazovanja, te kvalitete života, a izbor najboljih gradova je provela Hanza media u suradnji s gradonačelnik.hr-om i Ipsosom.

Tijekom preuzimanja nagrade gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok izrazio je zadovoljstvo samom nagradom, ali i cijelom idejom izbora najboljih gradova, te poručio: "Ovo je nagrada varaždinskim poduzetnicima". 

Ovo je prvi put u povijesti da su se temeljem objektivnih i mjerljivih kriterija rangirali svi hrvatski gradovi. U obzir su se uzimali svi proračunski pokazatelji i ostalo javno dostupni službeni podatci za razdoblje od 2015. do 2017. 

Istražili su kako gradovi u Hrvatskoj stoje u odnosu jedni prema drugima, a kako bi to pokazali uzeli su niz pokazatelja; od prosječnog dohotka, stope siromaštva, prosječne nezaposlenosti i zaposlenosti, indeks nezaduženosti gradova, udio poreznih prihoda u ukupnim prihodima i primicima te stope prireza, te su uzeli u obzir i efikasnost gradske uprave. Uz Varaždin, finalisti u kategoriji velikih gradova bili su: Dubrovnik, Krapina, Pula i Samobor.

Komentari