zanimljivo pitanje

Varaždinci, biste li znali odgovor na pitanje za 125 tisuća kuna?

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 13.11.2020. 09:05

Zadnja izmjena: 13.11.2020. 09:07

Foto: Screenshot

U jučerašnjoj emisiji kviza 'Tko želi biti milijunaš'' natjecatelj Neven Milijić iz Pule odgovarao je na pitanje za 125 tisuća kuna. Na pitanje koje se ticalo varaždinskog skladatelja Ivana Padovca Neven nije znao odgovor pa je doma otišao sa 64 tisuće kuna.

Konkretnije, pitanje je glasilo: ''Koje je glazbalo 1841. osmislio varaždinski skladatelj Ivan Padovec? Ponuđeni odgovori bili su: gitara s dva vrata, kvadriangl, violina s 5 žica te glasovir sa 100 tipki. Točan odgovor je gitara s dva vrata, a zanimljivo bi bilo čuti znaju li Varaždinci odgovor na pitanje koje bi im donijelo veliki novčani iznos.

Inače, Ivan Padovec bio je varaždinski gitarist i skladatelj koji je od 1829. do 1837. godine djelovao u Beču. Kao jedan od posljednjih europskih gitarista svojega doba s velikim je uspjehom koncertirao u domovini i inozemstvu. Pisao je skladbe za gitaru, najviše varijacije i fantazije na popularne operne teme. U svojim se vokalnim djelima, solo pjesmama uz gitaru ili klavir, uspješno približio duhu hrvatske narodne pjesme. Mnoge Padovčeve skladbe izdao je nekad poznati bečki nakladnik A. Diabelli.

Komentari