U sklopu Erasmus plus projekta pod nazivom „Kreiranje, eksperimentiranje i suradnja – poboljšanje odgojne prakse u ranom djetinjstvu“ odgojiteljice varaždinskog vrtića „Dječji svijet“ Tea Šarić, Dijana Ptiček ipedagoginja Sanja Dretar sudjelovale su na 3. međunarodnom treningu na Kreti u Grčkoj. 

Njihov domaćin bio je vrtić 1st Nipiagogio u gradu Rethymnu u središnjem priobalnom dijelu Krete. Za boravka u Grčkoj varaždinske odgajateljice upoznale su specifičan način rada s djecom u samom dječjem vrtiću te u muzejskim i drugim prostorima tog atraktivnog turističkog grada od 35 tisuća stanovnika. Na radnim sastancima, rad Dječjeg vrtića „Dječji svijet“ iz Varaždina predstavila je pedagoginja Sanja Dretar.

Tijekom boravka odgajatelja na Kreti obišli su povijesne tvrđave i stari dio grada Rethymna, te su imali priliku posjetiti i samostane Arkadi i Margarites, a zajedno s djecom iz tamošnjeg vrtića i partnerima iz Europe također i selo poznato po tradiciji izrade glinenih predmeta. Domaćini su predstavili gastronomiju i kulturu Grčke odnosno Krete poput nadaleko poznatih plesova sirtakija, hasapioka i pentozalija.

U zaključku treninga još jednom se potvrdilo da su prednosti ovakvih projekta razmjena iskustava između predškolskih ustanova, vidljivost neposrednog pedagoškog rada s djecom u različitim europskim državama te upoznavanje s različitostima, kulturom življenja i turističkim ponudama zemlje domaćina.

Uz odgajatelje iz Varaždina u tom europskom projektu sudjeluju partneri iz  sedam dječjih vrtića iz Bugarske, Grčke, Hrvatske, Litve, Poljske i dva vrtića iz Portugala. 

 

Komentari

26.02.2019. 15:17h Zadnja izmjena: 26.02.2019. 15:20