Hrvatski zakon

Za nebrigu starih roditelja idete u zatvor ili ćete platiti ogromnu kaznu

Objavljeno: 29.01.2019. 08:41

Zadnja izmjena: 29.01.2019. 08:43

Hrvatski zakon propisuje brigu za starije i nemoćne, a nebriga se kažnjava novčanom i zatvorskom kaznom, piše HRT. Odnedavno je Zakon u Hrvatskoj obvezao djecu na brigu o ostarjelim roditeljima. Nebriga se kažnjava s 10 tisuća kuna ili zatvorskom kaznom u trajanju od 45 dana.

Evo što je o ovom zakonu rekla Tajana Dajčić tajnica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest koja takav zakon smatra apsurdnim:

- Kad je osoba u srednjoj fazi Alzheimerove bolesti,vi već morate imati skrb 24 sata. Koje dijete to može preuzeti uz sve svoje radne i ostale obiteljske obaveze. Tu je apsurdnost ovog zakona - govori Tajana Dajčić, tajnica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest te nastavlja:

- Druga apsurdnost tog zakona je u tome što djeca ne mogu dobiti status njegovatelja po Zakonu o socijalnoj skrbi. 2017. godine je izašao novi dodatak, da se osobama koje brinu o osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti ili drugih demencija, osigurava status njegovatelja, ali samo supružnicima i samo do 65. godine života. Ne osigurava se status njegovatelja djeci, a u velikom broju slučajeva djeca brinu o svom oboljelom roditelju - rekla je Dajčić i dodala kako djeca ne mogu dobiti novčanu pomoć koja iznosi 2,5 tisuća kuna.

Isti taj Zakon, koji ih obvezuje na skrb o roditeljima, ni u čemu im ne pomaže. Djeca koja se brinu za nemoćne i bolesne roditelje nemaju pravo na slobodne dane ni na bolovanje. 

- Mislim, kako sa roditeljem kojemu treba 24 sata njege i skrbi, a vi radite, morate spavati da biste mogli raditi, morate otići na posao da biste mogli dobiti plaću kako biste mogli nekako skrbiti o njima. Znači, to je sve jedna bezizlazna situacija - ispovijest je to Andrijane Kadoić.

Komentari