savjeti o ljepoti

Želite li bijele zube, ne radite ovo!

ordinacija.hr

Objavljeno: 20.06.2016. 17:53

Foto: Ilustracija

Mnogi ne mogu zamisliti početak dana bez mirisne šalice tople kave, međutim usred svog uživanja rijetko tko će se sjetiti kako ovaj popularni napitak može ostaviti mrlje na zubima i uništiti čak i najljepši osmijeh.

Osim omiljene nam kave, postoji još napitaka i namirnica koje biste trebali izbjegavati ukoliko želite sačuvati bjelinu svojih zubi.

LIMUNADA

Napitak za kojim svi posežu ljeti je svakako limunada, ali kombinacija kiselina i šećera u njoj će sasvim sigurno utjecati na propadanje cakline, tvrdi Nancy Rosen, stomatologinja iz New Yorka.

SPORTSKI NAPITCI

Prije nekoliko godina su u časopisu General Dentistry objavili rezultate istraživanja gdje se tražila poveznica između sportskih napitaka i oštećenja zubne cakline. Znanstvenici su upozorili na alarmantan porast konzumacije sportskih i energetskih napitaka koja uzrokuju nepopravljivu štetu našim zubima. Naime, ovi su sokovi vrlo kiseli i mogu oštetiti zubnu caklinu – zaštitni vanjski sloj zuba. Kada je caklina oštećena, bakterije, koje se hrane šećerima iz hrane, lakše prodiru do zuba i oštećuju ga što dovodi do karijesa...

Cijeli članak pročitajte na ordinacija.hr

Komentari