Univerzal tuži 21-godišnjeg studenta strojarstva iz Tuhovca za sramoćenje

Objavljeno: 03.03.2015. 12:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Na Općinskom sudu u Varaždinu započeo je postupak protiv Matije Sučića. Riječ je o studentu strojarstva iz Tuhovca kojeg za sramoćenje tuži varaždinska komunalna tvrka Univerzal.

Sporno je priopćenje o javnoj tribini održanoj 14. ožujka prošle godine u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu pod nazivom "Ekološki pristup gospodarenju otpadom". Autor tog priopćenja u ime Kriznog eko stožera Varaždin je Matija Sučić, a u njemu je navedeno da "enegrana Univerzal polako, ali sigurno truje sadašnje i buduće generacije, s obzirom na činjenicu da se u njoj već mjesecima spaljuju frakcije smeća dobivene mehaničkom obradom na poznatom varaždinskom odlagalištu smeća".

Zbog navedenog, Univerzal 21-godišnjeg studenta strojarstva tuži za sramoćenje.

Na ročištu u utorak Sučić je rekao da se ne osjeća krivim, a njegov branitelj ističe da je postupao u dobroj vjeri.

- On je postupio u dobroj vjeri i u interesu šire javnosti te nije ni posumnjao da su njegove tvrdnje istinite - rekao je Sučićev branitelj, Željko Cecelja.

Optužba pak tvrdi da je priopćenje poslanim medijskim kućama naštetio časti i ugledu tvrke.

Na ročištu je ispitan predsjednik uprave Univerzala Goran Hlevnjak koji je istaknuo da se u energani nikada nisu spaljivale frakcije smeća dobivene mehaničkom obradom.

- Energana radi isključivo na biomasu i imali smo mogućnost suspaljivanja gorive frakcije iz industrijskog i komunalnog otpada, ali u postotku od 7 do 8 posto. Unatrag četiri godine imali smo oko 12 inspekcijskih nadzora i utvrdili su samo nepravilnosti što se tiče nadogradnje postrojenja. Emisije u zraku postoje, no one su minimalne. Moramo dodati i da Univerzal nije odlagalište smeća kako stoji u priopćenju, već mi skupljamo, privremeno skladištimo i obrađujemo otpad. Tvrdnja da Univerzal truje građane i buduće generacije jednostavno ne stoji - svjedočio je Hlevnjak.

Sljedeće ročište zakazano je 7. svibnja. Obrana je predložila da se ispita Stanko Uršić koji je vodio tribinu i Tomislava Čolakića te zatražila pisanu dokumentaciju HERA-e, odgovor Ministarstva zaštite okoliša, zaključke inspekcijskih nadzora i odgovor vlade Mireli Holy. Ispitat će se također suvlasnik Univerzala Marijan Kovačić, što je predložila optužba.

Komentari