FOTO: Adam Končić krstio mošt u Cestici; martinjska prešecija na Voći

Objavljeno: 09.11.2014. 13:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Franjo Talan/Nikola Kokotec

Izvor: galerija-images/Martinje Cestica foto Franjo Talan

Subotnje poslijepodne i noć bili su veseli u Cestici gdje je Udruga vinogradara i vinara "Sv. Martin" iz Cestice organizirala proslavu Martinja.

Mještani Cestice napunili su šator i uživali u glazbi i mladom vinu, a bilo je tu i tradicionalnih domaćih specijaliteta "za prste polizati". Vrhunac večer, koji je sve dobro nasmijao, bilo je krštenje mošta koje je vodio meštar, poznati glumac, Adam Končić. Naravno, pomogli su mu i miništranti. Večer ugodnog druženja svojom je glazbom začinio band  "Peti element".

{gallery}Martinje Cestica foto Franjo Talan{/gallery}

Blagdan sv. Martina biskupa u voćanskom kraju posebno se svečano dočekuje i obilježava, budući da se tada slavi Dan općine Donja Voća i Dan župe sv. Martina biskupa Voća.

Tim je povodom, 8. studenog, Udruga vinara i voćara "Barilček" pripremila prigodnu smotru folklora uz ceremoniju krštenja mošta u vino.  

Prije smotre organiziran je svečani mimohod sudionika smotre kroz centar Donje Voće, a sudionici su to izveli na jedinstvena način - osvijetljeni sjajem lampiona koje su ručno radila voćanska djeca, njegujući tako martinjske običaje "prešecije s lampašima".

{gallery}Martinje Voca 2014{/gallery}

Komentari