FOTO: Dijabetes ne pita za dob, krećite se što više i ne preskačite doručak

Objavljeno: 14.11.2015. 12:20

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 14:04

Foto: Josip Novak

Lijepo subotnje vrijeme poslužilo je varaždinsko društvo za zaštitu od dijabetesa koje provodi tradicionalnu akciju mjerenja šećera u krvi povodom Svjetskog dana posvećenog ovoj podmukloj i opasnoj bolesti...

U akciji sudjeluje 15 volonterki i volontera koji su od jutra svakih sat vremena na Korzu iglicama „bocnu“ po 500-tinjak Varaždinaca kako bi im provjerili razinu šećera u krvi, doznajemo od Antonije Brlek, predsjednice Društva za zaštitu od dijabetesa.

- Ove godine akciju provodimo pod sloganom „Zdrava prehrana počinje doručkom“. naime, ovaj jutarnji obrok bitan je kako bi svi ljudi, a posebno dijabetičari osigurali potrebnu energiju za početak dana. Ovim putem apeliramo na građane da ne preskaču doručak – naglasila je Brlek.



Akciji su se pridružile Medicinska škola Varaždin i Maruševec s pripremljenim obrocima prilagođenim dijabetičarima. Tu su i učenici Graditeljske, Prirodoslovne i Rudarske škole s profesoricom Kokot i mladim nutricionistima.

- Učenici spomenutih škola savjetuju građane o pravilnoj prehrani, mjere im ITM i krvni tlak. Ovogodišnja akcija je jedna od najvećih i raduje nas dobar odaziv građana koji brinu o svojem zdravlju – rekla je Brlek.

Dijabetes je bolest koja pogađa sve generacije i s njom se dosta teško nositi, upozorava Nadica Vincek iz Črnca, koja je ovu bolest „zaradila“ u prvoj trudnoći.



- Već 38 godina sam dijabetičar i svima koji su još zdravi preporučam da paze na ishranu koja ne smije obilovati ugljikohidratima. Jedite što više i povrća, a mališane ne nudite previše slatkiša – savjetuje Vincek.

Dodala je da kao prevencija ovoj bolesti svakome koristi tjelesna aktivnost.

- Krećite se što više i bavite se bilo kakvom fizičkom aktivnošću. Tu se gube šećeri u krvi, a imat čete i kondiciju. Srećom, Varaždinci obožavaju vožnju biciklima i to im je dobra preventiva – ističe.



Ukoliko se bolest ne dijagnosticira na vrijeme, moguće su i komplikacije, upozorava Vincek.

- Nažalost mnogim dijabetičarima stradavaju vid, krvne žile, bubrezi i stopala. Moraju jako paziti na dijetalnu ishranu u manjim količinama. Svi izbjegavamo meso i masnoće, a redovan posjet liječniku i kontroliranje šećera se podrazumijevaju – zaključila je naša sugovornica koja boluje od dijabetesa – tip 2 i mora uzimati inzulin koji joj olakšava nošenje s ovom bolešću.

Komentari