Jagma za saborskim klupama (1): Tko je zicer, tko se gura, tko se znoji, a tko cinkari?

Objavljeno: 11.08.2015. 13:11

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Prije 13 godina pokojna Topličanka Ana Bešenić, zlatnim slovima upisana u povijest zbog svoje „Suze za zagorske brege“, u varaždinskoj gradskoj knjižnici predstavila je roman pod nazivom „Jagma“. Jagma je turcizam koji označava grabež; otimanje – nastojanje da se do čega do prvi; a u spomenutom djelu Bešenić donosi sliku tranzicijske Hrvatske koju ponajbolje opisuje, a što drugo nego – jagma. Međutim, teško je pronaći koju drugu riječ, da se opiše i raspoloženje koje je zavladalo među političkom (ajmo reći) elitom Varaždinske županije, a uslijed borbe za što drugo nego – („radna“) mjesta na listama za Sabor.

Karamarkovo obećanje

Slučaj prvi – HDZ. Međutim, čini se da kod varaždinske podružnice stranke koja u izbornu utrku ulazi s anketnom prednošću i kao izborni favorit vrijedi ona: „Čim netko od naših prođe Paku, već 'naši' zovu 'Zagreb'!“. Barem kako nam prepričavaju sami HDZ-ovci s kojima smo razgovarali... I premda će Karamarko prema svemu sudeći održati obećanje, pa nositelj liste HDZ-a za treću izbornu jedinicu (napokon) više neće biti „stranac“; devedesetdevet posto je sigurno da ni ovaj put to neće biti Varaždinac. Gotovo se sa sigurnošću može reći, kako nam otkrivaju izvori u varaždinskom HDZ-a, da će nositelj liste biti šef međimurskog HDZ-a Darko Horvat.

Ako ste i vi među onima koji se upravo pitaju „tko je to“, ne brinite. Zamislite kako će tek teško biti šefu varaždinskog HDZ-a Anđelku Stričaku, kada će spomenuto trebati objasniti lokalpatriotski nastrojenom članstvu. Još veći problem je taj što – osim navodno kod ljubeškog i kneginečkog načelnika Nenada Horvatića i Gorana Kaniškog te jalžabetskog predsjednika Općinskog vijeća Josipa Križanića – ni kod koga drugoga u varaždinskom HDZ-u ne tinja osobita želja za nacionalnom politikom. Tinja zato kod koalicijskog partnera Ladislava Ilčića (HRAST), međutim još nitko u varaždinskom HDZ-u ne zna što mu je Karamarko obećao.

Nedostatak ambicije

- Kada se uzmu u obzir rezultati HDZ-a Varaždinske županije, posebno na svim posljednjim izborima, nositelj liste bi trebao biti predsjednik HDZ-a Varaždinske županije. Dobivamo glasova koliko Krapina i Međimurje ne dobivaju zajedno. Međutim, Stričaku je minus što se očito ni sam ne bori za prva dva do četiri mjesta na listi, a i cinkamo se po Zagrebu – kaže nam dobro upućeni izvor iz varaždinskog HDZ-a.

Poredak bi tako mogao biti sljedeći: Darko Horvat, Žarko Tušek (predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije), Ladislav Ilčić kao četvrti na listi; treće i peto mjesto još su pod upitnikom, međutim jedno od njih trebalo bi pripasti koalicijskom HSS-u. Prema informacijama do kojih smo došli, Horvatić će na listi svakako biti ispred Kaniškog. Međutim, najveće nemire unutar varaždinskog HDZ-a moglo bi izazvati micanje s „ulaznih“ pozicija aktualnog člana predsjedništva HDZ-a Josipa Križanića, o čemu se među HDZ-ovcima šuška. Može se čuti da pri vrhu liste neće biti ni Međimurka Sunčana Glavak.

Nacija i "lokalci"

Slabije rangirane na listi, kako se s druge strane može čuti, veseli to što i Tušek i Glavak navodno pretendiraju na određene pozicije izvan sabornice, zbog čega će se otvoriti još dva („radna“) mjesta. Geneza takvog poretka je, pak, sljedeća. Vratimo li se na „početak svih početaka“, kako nam je prepričao istaknuti član varaždinskog HDZ-a, u trenutku kada je trebalo glasovati za predsjednicu ili predsjednika stranke (čitaj Karamarka), varaždinska struja podržavala je Darka Milinovića. To se, naravno, zna i „računa“! Darko Horvat otpočetka je, tomu naprotiv, podržavao upravo Tomislava Karamarka. Jednako kao i Nenad Horvatić. Vrlo vjerojatno i Goran Kaniški. Za Križanića se u stranci govori da „nije Karamarkov čovjek“.

Također, svako pojavljivanje političkog „lokalca“ na nacionalnim televizijama u najmanju je ruku znakovito, a to je ispred HDZ-a u posljednje vrijeme permanentno Darko Horvat. Njegovo područje je energetika, a upućeniji znaju da je Horvat do dolaska Kukuriku koalicije na vlast pri Ministarstvu gospodarstva vršio dužnost ravnatelja Uprave za energetiku. Sada je navodno potencijalni kandidat i za ministra, a energetika bi se čak mogla izdvojiti u poseban resor. Horvat je ujedno i predsjednik HDZ-ovog Odbora za zaštitu okoliša, energetiku i rudarstvo te je jedini s područja hrvatskog sjevera u münchenskom IFO Institutu sudjelovao na izradi famoznog HDZ-ovog programa. Ukoliko je istinita i informacija da je zbog političkih obveza koje su pred njim prije nekoliko mjeseci dao otkaz na dobro plaćeno radno mjesto u Ludbregu, on kao konačan izbor za nositelja liste sasvim je logičan.

Stranke ili udruge?!

Načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić također od samog izbora Tomislava Karamarka slovi kao „njegov čovjek“. Na poziciji predsjednika Županijskog nogometnog saveza te još više, kao član izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, Horvatić je zasigurno i jedan od objektivno najmoćnijih HDZ-ovaca u Varaždinskoj županiji. Medijski se odmjereno eksponira, a pronicljivom (poglavito) socijalnom politikom (sufinanciranjem djeci vrtića, stipendiranjem studenata i aktivnim potpomaganje cijelog niza udruga) glasače si je osigurao dugoročno. Dugogodišnjim ulaganjem u općinsku infrastrukturu „problem“ je zapravo stvorio novomarofskim i topličkim političarima, koji teško da još nisu čuli onu „narodnu“: „Kak' može 'jedna' Ljubešćica, a mi ne?!“.

Javna je tajna da Horvatić ujedno predstavlja i posebnu struju unutar HDZ-a Varaždinske županije u odnosu na onu Anđelka Stričaka, a spada i među one dužnosnike stranke koji stranačkoj ideologiju pretpostavljaju (jednostavno rečeno) – infrastrukturu i širokogrudno političko umrežavanje. Međutim, gledajući HDZ Varaždinske županije u cjelini, na predstojećim parlamentarnim izborima ponovno će u prvi plan izbiti (bolna) činjenica da se ni u protekle četiri godine nije uspio profilirati političar nacionalnog kalibra. No to nije problem samo HDZ-a, nego i drugih stranaka koje djeluju u našoj županiji, a koje njihovi čelnici neadekvatnom kadrovskom politikom vode kao da su – udruge, a ne stranke. Sutra tako donosimo priču o tome kako si je Kukuriku koalicija Varaždinske županije „dugom devetkom“ zamalo „propucala koljeno“...

Želite li znati što se zaista događa na političkoj sceni Varaždinske županije, čitajte eVaraždin!

Komentari