Foto Tonka: Varaždinka koja je fotografirala prve celebritije vraća se u rodni grad

Objavljeno: 17.06.2015. 20:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Gradski muzej Varaždin će krajem kolovoza u prizemlju palače Herzer ugostiti izložbu Foto Tonka, tajne ateliera društvene kroničarke, koja je početkom ove godine bila postavljena u Zagrebu, u Galeriji Klovićevi dvori...

Ovom retrospektivom prikazano je djelo Antonije Kulčar Tonke u kontekstu hrvatske međuratne fotografije, kao i rekonstruiran njezin životni put i bogat opus od portretne i kazališne fotografije, po kojima je najprepoznatljivija, do društvenih kronika, reportaža i aktova.

Antonija Kulčar Prut (1877. – 1971.) rođena je u Varaždinu, uz koji su vezani i počeci njezinog profesionalnog djelovanja. Da bi se što cjelovitije prikazalo to razdoblje Tonkina rada, Gradski muzej Varaždin poziva građane koji posjeduju fotografije nastale u varaždinskim atelierima Mosinger i Kulčar, s potpisom Antonija Vajda, Tonka ili pak Tonka Kulčar, da ih posude za izlaganje od 20. kolovoza do 20. rujna 2015. godine.

Isto tako, dobrodošle su i fotografije članova varaždinskih obitelji snimljene u Tonkinim atelierima u Zagrebu i Rogaškoj Slatini.

Svoje fotografije možete donijeti do 17. srpnja svaki radni dan od 9 do 16 sati u palaču Herzer (GMV Franjevački trg 10), muzejskoj savjetnici Spomenki Težak (tel. 042 658 762, [email protected] ).

Komentari