Putopis: Mateja nam otkriva neotkriveni biser jugoistočne Europe​

Objavljeno: 27.08.2014. 16:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: galerija-images/Putopis - Mateja Kocijan

Na spomen Grčke često pomislimo na prijestolnicu Atenu i prizore sazidanih kućica s plavim prozorima s grčkih otoka.

No o sjeveru te zemlje znamo malo, gotovo ništa. Međutim naši europski susjedi često posjećuju pokrajinu Makedoniju, poluotok Halkidiki i sakrivene pješčane plaže iznad kojih se pruža pogled na crnogorične šume planinskog područja.

Solun ili Thessaloniki, kako ga Grci nazivaju, drugi je najveći grad u toj zemlji, glavni grad pokrajine Makedonije i po svojoj čistoći možemo reći da je prava suprotnosti prijestolnici Ateni. Grad je osnovao kralj Kasander, suprug sestre Aleksandra Velikog koji mu je dao ime po svojoj supruzi Thessaloniki.

Pravi kozmopolitski mediteranski grad u kojem su ulice prepune ljudi u bilo koje doba dana ili noći, a kafići i restorani s ukusnom mediteranskom hranom nalaze se na svakom koraku. Pamtimo ga kao grad svete braće Ćirila i Metoda koji su kao misionari  krenuli iz Soluna širiti kršćanstvo južnoslavenskim zemljama i promovirali slavljenje liturgije na staroslavenskom jeziku.

Grad se nalazi na obali Solunskog zaljeva gdje se nalazi poznata šetnica Paralia koja se rasprostire na 12 kilometara. Ona vodi iz centra grada prema zgradi opere. Uz šetnicu možemo susresti brojne šetače, bicikliste i joggere. Za još bolji dojam postoji mogućnost i romantične vožnje kočijom ili tandem bicikl.

Na šetnici se nalazi i kip Aleksandra Makedonskog na konju, kao podsjetnik na bogatu povijest i veliku slavu Grčke države koja se u njegovo doba prostirala do Indije.

Grad je ujedno šetnica povijesti od Rimskog doba, preko Bizanta do Osmanskog carstva kada je sagrađena Bijela kula, simbol grada koja je bila dio gradskih zidina. Impresivan Slavoluk nastao je u čast cara Galerija u rimsko doba. Danas se turisti tamo vrlo rado slikaju ili okinu toliko popularan selfie.

Grci vrlo rado prate košarku i za vrijeme nedavnog svjetskog prvenstva prijenos utakmica mogao se pratiti u skoro svakom ugostiteljskom objektu. Kao promociju zemlje i svog izvornog imena košarkaši su na svojim dresovima nosili natpis Hellas.

Za sve koji će za svoje buduće ljetovanje ili neku drugu prigodu odabrati sjever Grčke svakako predlažem nekoliko dana provesti u Solunu. Dobre hrane, zabave i kulturnih događaja neće nedostajati.

Vožnjom prema jugu dolazimo na poluotok Halkidiki. Tamo se nalaze uređene popularne pješčane plaže na svakom koraku. Tamo se nalaze simpatična mjestašca s ribljim restoranima i drugim specijalitetima. Štandove sa svježim i domaćim voćem i povrćem možemo pronaći na svakom koraku.

Ono što bi posebno spomenula iznimna je gostoljubivost. Na svakoj plaži nalaze se kafići koji imaju svoje ležaljke i uz jednu ili pak dvije ledene kave možete ostati tamo cijeli dan a bočicu vode dobit ćete gratis, odmah po dolasku.

Grci smatraju da izašli ili polako izlaze iz krize. Nove investicije i turizam tome su uvelike pridonijeli. No međutim skupe cijene namirnica , visoki porezi i još uvijek visoka stopa nezaposlenosti, posebno mladih, uvelike utječu na životnu kvalitetu građana.

{gallery}Putopis - Mateja Kocijan{/gallery}

Komentari