Lepoglavske rodilje i trudnice obilježile Svjetski dan dojenja

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 08.08.2013. 14:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

U lepoglavskom Domu kulture u srijedu, 7. kolovoza održano je edukativno predavanje povodom Svjetskog dana dojenja, koje se obilježava prvog tjedna u kolovozu.

Svjetski dan dojenja obilježava se u više od 120 zemalja diljem svijeta kako bi se rodilje potakle na dojenje i time unaprijedile zdravlje djece.

Predavanje trudnicama i majkama s lepoglavskog područja održala je patronažna sestra Bernardica Godinić.

Glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog tjedna posvećena je podršci dojenju i blizini majkama, kojom se želi privući pozornost na važnost pomoći majkama da uspostave dojenje te da ga nastave što duže i to na način da se prošire savjetodavni programi te uključivanjem lokalne zajednice s ciljem potpore majkama i edukatorima.

Pored zdravstvenog sustava vrlo je važna podrška koju majke mogu međusobno jedna drugoj pružiti, napomenula je patronažna sestra. Danas je to moguće ostvariti i kroz razne oblike, među kojima su i grupe za podršku dojenju. Svrha takvih grupa jest spremnost i odvažnost da rodilje i trudnice podijele životna iskustva, znanja i informacije s ostalim članicama grupe.

Zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač, koji je također prisustvovao predavanju, naglasio je kako je važno održavati ovakve susrete s roditeljima ne samo zbog mogućnosti informiranja i raznih oblika razmjene znanja i iskustava već i zbog činjenice kako roditelji na taj način mogu skrenuti pažnju Gradu po pitanju prilagođavanja svojih odluka i aktivnosti upravo potrebama roditelja.

Komentari