Tužio bivšu tvrtku za plaće, a dobio ovrhu na mirovinu

Objavljeno: 10.01.2011. 10:05

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Ilustracija

Volio sam raditi u Međimurje Elinu. Tvrtka je bila dio velikog građevinskog kombinata i posla je uvijek bilo. Plaće nisu bile baš velike ali su bile dovoljne za život. Na pragu 21. stoljeća sve se promijenilo. Tvrtka je počela propadati, a radnici su sve rijeđe počeli dobivati plaću. S raspadom tvrtke i moj život je počeo propadati i ta agonija traje već 10 godina. - ispričao je umirovljenik Stanislav Debelec, bivši sindikalni povjerenik u tvrtki Međimurje Elin, koji još uvijek vodi borbu za isplatu svojih plaća.

Protiv vlasnika i direktora svoje bivše tvrtke na Općinskom sudu u Čakovcu prije 7 godina podnio je tužbu za isplatu 14 neisplaćenih plaća u ukupnom iznosu od oko 66 tisuća kuna. S obzirom da su na Županijskom sudu u Varaždinu u kaznenom postupku pravomoćno proglašeni krivima u slučaju vezanom uz Međimurje Elin smatra da su oni svojom imovinom odgovorni za isplatu njegovih neisplaćenih plaća.

Debelec je sudu prezentirao dokaze da je vlasnik tvrtke fiktivno zaposlio svoju suprugu i pet joj godina isplaćivao plaću iako ona u prostorije tvrtke nije ni nogom kročila. Pokušao je dokazati i da je vlasnik raznim malverzacijama izvlačio novac iz tvrtke i da je upravo to i dovelo do propasti tvrtke. Vlasnika i direktora označio je kao ljude koji su zbog svega toga svojom imovinom odgovorni za isplatu njegovih neisplaćenih plaća.

Sud je međutim smatrao drugačije. U studenom prošle godine Općinski sud u Čakovcu je presudio u korist bivšeg vlasnika i direktora tvrtke i Debelcu naložio da mora platiti sudske i javnobilježničke troškove i to s kamatama. Debelec bi tako sudu i javnom bilježniku trebao platiti sveukupno oko 15 tisuća kuna. S obzirom da taj novac nema, sud mu je poslao i ovrhu na mirovinu i već njegova mirovina za siječanj trebala bi biti umanjena.

Debelec prima mirovinu u iznosu od 2 300 kuna, a sudu bi u sljedećih deset mjeseci trebao plaćati oko 1 500 kuna mjesečno što znači da će mu za život ostati oko 800 kuna. No, Debelec ima i neke druge financijske obaveze koje bi za njega mogle biti kobne. 2000. godine je naime želio uzeti kredit. S obzirom da mu ni u jednoj poslovnoj banci kredit nisu mogli odobriti jer gotovo godinu i pol dana nije primio plaću okrenuo se lihvarima.

- Uzeo sam kredit u iznosu od 60-ak tisuća kuna, taman koliko mi je bivša tvrtka dužna za plaće. Moje plaće međutim još nisu stigle. Prije 5 godina lihvari od kojih sam uzeo kredit počeli su mi prijetiti. Našao sam se u bezizlaznoj situaciji i ponudio im da u svojoj banci otvorim trajni nalog i pola svoje mirovine isplaćujem njima. Već pet godina im tako mjesečno plaćam oko 1 200 kuna. Iako sam im već otplatio i više od onog što sam od njih posudio moram im isplaćivati pola svoje mirovine još barem dvije godine. To sad neću biti u mogućnosti - drhtavim glasom rekao nam je Debelec.

Zbog svega što mu se događa, Debelec se i razbolio. Dijagnosticiran mu je PTSP, depresivan je i svakodnevno pije "šaku lijekova". Snagu za život daje mu nezadrživa i neprestana želja da istjera pravdu.

Komentari