U Ivancu otkriven sloj rimskog naselja starog 2.000 godina!

Objavljeno: 03.06.2011. 12:14

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Na mjestu današnjeg strogog gradskog centra Ivanca prije 2.000 godina nalazilo se rimsko naselje, koje je egzistiralo u prvom, drugom, trećem, a možda i u četvrtom stoljeću poslije Krista!

Voditelj istraživanja na lokalitetu Stari grad Ivanec, dr. sc. Juraj Belaj tvrdi da tvrdnju o postojanju rimskog naselja potvrđuju pronađeni ostaci keramike čiju su analizu izvršili stručnjaci Instituta za arheologiju iz Zagreba i potvrdili da je riječ o keramici tipičnoj za 1. i 2. stoljeće rimske povijesti.

Ovo otkriće razveselilo je arheologe, jer iako su i do sada nailazili na pojedinačne nalaze iz rimskog doba temeljem kojih je Ivanec već uvršten u kartu hrvatskih romaničkih kontinentalnih lokaliteta, ovo je prvi put u deset godina dugoj povijesti arheoloških istraživanja u Ivancu da znanstvenici mogu čvrsto odrediti naseobinski sloj rimskog naselja.

I dok znanstvenu zajednicu oduševljava slojevitost nalaza u Ivancu, Ministarstvo kulture na to je ostalo ravnodušno, oglušivši se na zamolbu da financijski pomogne ovogodišnja istraživanja lokaliteta.

No, zato nije odustao Grad Ivanec. Za istraživanja svoje povijesti izdvojio je 100.000 kuna.


Izvor: ivanec.hr


Komentari