U Varaždin stižu svete moći pape Ivana Pavla II. uz relikvije još pet blaženika i svetaca

Objavljeno: 06.01.2016. 18:08

Zadnja izmjena: 15.01.2016. 09:58

Foto: Arhiva eVž / Ilustracija

Franjevačka crkva sv. Ivana Krstitelja od ove nedjelje bit će još 'baroknija' i bogatija za nekoliko relikvija svetaca, mučenika i blaženika, doznajemo od fra Marka Malovića, gvardijana franjevačkog samostana...

Naime, povodom 66. obljetnice misništva našeg bibličara fra Bonaventure Dude u nedjelju, 10. siječnja s početkom u 11 sati varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodit će sv. misu tijekom koje će biti blagoslovljen novi barokni oltar prema puku. Uz njega će uz varaždinske franjevce suslaviti i provincijal mp Ilija Vrdoljak.

>>Dugovječni bibličar: Fra Bonaventura Duda u Varaždinu proslavio 92. rođendan

Podsjećamo, zahtjevna obnova glavnog oltara u franjevačkoj crkvi s opsežnim konzervatorsko-restauratorskim radovima, započela je još 2009. godine pod stručnim vodstvom Restauratorskog centra u Ludbregu.

Spomenuti oltar sv. Ivana Krstitelja datira iz prijelaza 17. u 18. stoljeće i uz propovjedaonicu je najstariji i najvrjedniji dio inventara varaždinske franjevačke crkve. Njegova obnova će prema riječima fra Marka Malovića potrajati još tri godine.

- Stoga je postava novog oltara s moćima svjedoka vjere veliki događaj za braću franjevce. Naime, u oltaru je postavljeno janje sa sedam pečata u kojima će biti pohranjene moći naših blaženika, mučenika i svetaca. Inače, osim glavnog oltara, obnavlja se i vrijedan knjižni fond franjevačkog samostana i taj posao će ovisno o financijskim sredstvima trajati godinama – naglasio je Malović.

Dodao je kako će u novom baroknom oltaru od petka biti pohranjene relikvije pape Ivana Pavla II., blaženog kardinala Alojzija Stepinca, talijanskog franjevca Sv. Ivana Kapistrana, mučenika Sv. Bone Vukovarskog, blažene Marije Petković i blaženog Ivana Merza.

Komentari