općina maruševec

Foto - U povodu 125. obljetnice njegova rođenja, u Maruševcu otkrivena bista Gustavu Krklecu

Objavljeno: 03.05.2024. 12:45

Zadnja izmjena: 03.05.2024. 12:45

Spomenik Gustavu Krklecu, rad izvornog kipara Dragutina Jamnića iz Lepoglave, otkriven je kod osnovne škole koja nosi njegovo ime, mjestu u Čalinec u Općini Maruševec.

-Izuzetno sam ponosan i siguran da dijelim ponos svih svojih sugrađana jer otkrivanjem ove biste Gustavu Krklecu pokazujemo kako smo osviještena zajednica koja razumije ulogu i značaj našeg velikog sumještanina – istaknuo je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Naime, nakon imenovanja ulice u Donjem Ladanju ranih 80-ih godina i preimenovanja škole početkom 90-ih godina, nekoliko godina kasnije za njegov 100-ti rođendan postavljena je spomen ploča na kuću u Maruševcu u kojoj je proveo djetinjstvo, a uoči 125. obljetnice rođenja ovog značajnog književnika i pjesnika, postavljena je bista koja će od sada podsjećati učenike, građane i sve goste koji ovdje dolaze na ovog velikana književne riječi.

-Ovu sam bistu napravio u rustikalnom stilu koji je već dugo popularan način izražavanja i čast mi je što sam bio u prilici izvornom viničkom kamenu od kojeg su izgrađena mnoga kućanstva u ovome kraju udahnuo život i dušu kroz lik književnika Gustava Krkleca – rekao je tom prilikom izvorni kipar Dragutin Jamnić.

Komentari