U Varaždinu se za 104 kune do heroina stiže za samo 50 minuta

Objavljeno: 01.11.2013. 10:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

Na varaždinskim ulicama za samo 50 minuta se dolazi do „šuta“ heroina, a unutar sat vremena ovisnici o drogama stižu do kokaina i Ectasyja. Varaždin je četvrti na ljestvici „brzine“ dostupnosti heroina, doznaje Slobodna Dalmacija.

U Varaždinu se najbrže dolazi do „jointa“, za svega 29 minuta, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja našeg uglednog stručnjaka za droge dr. Slavka Sakomana, profesora Sveučilišta u Zagrebu i voditelja Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti u zagrebačkom KB-u sestara milosrdnica.

- U desetak centara za izvanbolničko liječenje ovisnika anketirano je 200 ovisnika uključenih u proces tretmana. Oni su sami sebe procijenili kao osobe “upućene u događanja na uličnoj narkosceni”. Istraživanja su provedena za gradove Zagreb, Split, Rijeku, Osijek, Zadar, Varaždin i Pulu – rekao je dr. Sakoman.

Na tržištu najviše kanabisa

Osim brzine dostupnosti droga, istraživanjem je utvrđena i njihova prisutnost na tržištu, pa se analizom došlo do podatka da se u svim županijama najviše trguje kanabisom. Po učestalosti prodaje slijedi heroin, amfetamini, kokain, opioidni lijekovi, tablete, ecstasy i nove sintetičke droge.

Po brzini nabave heroina na narkotržištu, Split je drugi na ljestvici sedam gradova, odmah nakon Pule, a slijedi ga Zadar i Varaždin.

Razlog za takvo stanje, smatra Sakoman, treba tražiti u odnosu snaga između lokalnog organiziranog kriminala i represivnog aparata.

Više pročitajte OVDJE

Komentari