Građanska inicijativa „Za Varteks“: Budućnost VŽ-nogometa je jedan klub i – puno rada!

Objavljeno: 04.11.2015. 10:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Na temu aktualnih događanja u i oko varaždinskog nogometa i neodržive podijeljenosti varaždinskih nogometnih aktera i ljubitelja nogometa u Varaždinu na one bliske „ovima na stadionu“ i one bliske „navijačkom Varteksu“, oglasila se Građanska inicijativa „ZA Varteks“, sastavljena od dijela članova Izvršnog odbora NK Varteksa i nekoliko poznatih osoba iz varaždinskih poduzetničkih i sportskih „voda“ i općenito javnog života grada Varaždina.

Građanska inicijativa „ZA Varteks“ djeluje već nekoliko mjeseci, a nastala je upravo sa željom da se vječne podjele u varaždinskom nogometu na „prave i krive“ prekinu i da se izabere put koji će biti na korist svih, a posebno pravih ljubitelja nogometa u gradu i regiji. Spomenutu građansku inicijativu u svojoj jezgri čini 15-ak osoba – otprilike pola njih su akademski građani, petorica privatni poduzetnici, ostali zaposleni u financijskom (bankarskom) ili marketinškom sektoru. Svima je zajednička tema Varteks, stadion na kojem su odrasli uz uspjehe voljenoga kluba, svima je i jedinstvena želja da u svojim 30-im i 40-im godinama, najboljim za stvaranje, ukinu vječne podjele i pomognu, ako im se dopusti, vratiti klub na staze stare slave ili barem – blizu njih.

Zbog svega toga, a nakon neizglasane odluke o preoblikovanju jednoga od dva kluba koji je nastavio djelovati nakon proglašenja stečaja „originalnog Varteksa“ (Varaždina), u utorak su predstavnici Građanske inicijative „ZA Varteks“ i neki od članova Izvršnog odbora NK Varteksa svoje viđenje situacije i prijedlog rješenja prezentirali varaždinskom gradonačelniku Goranu Habušu, sa željom da se isti predloži svim zainteresiranim stranama, od Županijskog nogometnog saveza Varaždin do brojnih legendi kluba, koje su se prethodnih dana također oglasile priopćenjem.

U prezentiranom rješenju gradonačelniku Habušu, istaknuli su kako je Nogometni klub Varteks „iz Jalkovca“ i dosad sve radio i postizao trudom i zalaganjem svojih članova, temeljeći svoj put na načelima transparentnosti i poštenog pristupa sportu. Želja je da se taj pristup prenese i na cjelokupni varaždinski nogomet, jer je to – smatraju – jedini način da se građanima vrati vjera u sport, pokaaže i dokaže da nogomet nije uvijek i isključivo „močvara“, odnosno da sport i u vrijeme agonije i besparice uvijek može računati na one koji ga čine toliko čarobnim, a to su navijači i djeca sportaši. Zbog svega toga, u NK Varteksu i GI „ZA Varteks“ predlažu sljedeća tri, vrlo konkretna koraka:

1. KORAK
Okrugli stol NK Varteks Varaždin, NK Varaždin Varaždin i svih ostalih aktera zainteresiranih za bolje sutra varaždinskog nogometa. Razgovor o zajedničkom djelovanju, te time zajedničkom korištenju stadiona Varteks i nogometnih objekata u Jalkovcu i Hraščici u svrhu daljneg povezivanja svih sudionika, ponajviše sportaša i nogometnih djelatnika. Dubinsko stručno, infrastrukturno i financijsko snimanje obaju klubova od strane stručnih suradnika i priprema temelja za zajedničku skupštinu klubova.

2. KORAK
Zajednička skupština i spajanje NK Varteks Varaždin i Nk Varaždin Varaždin u jedan subjekt. Novi subjekt bi nosio opet ime "NK Varteks Varaždin", preuzeo sportski status bolje plasiranog subjekta u svim kategorijama (najvjerojatnije 3. Hrvatska nogometna liga senior, 1.HNL kadeta i pionira). Skupštinu kluba i izvršni odbor sačinjavat će članovi izvršnog odbora NK Varteks Varaždin i predloženi članovi od strane Nk Varaždin Varaždin. Daje se zadatak Izvršnom odboru novog kluba da u što kraćem vremenu postavi temeljne pretpostavke za dobrovoljno preoblikovanje kluba u Športsko dioničko društvo.

3. KORAK
Preoblikovanje NK Varteks Varaždin u Športsko dioničko društvo NK Varteks Varaždin. Osnovni uvjet preoblikovanja je članak u statutu Š.d.d.-a da je "za izmjenu imena, grba, boja i sjedišta kluba potrebno da za to daje glasove najmanje 95% članova skupštine dioničara". Na taj način, zauvijek bi zaštitili vrijednosti po kojima je klub prepoznatljiv.

Kako naglašavju u svojem priopćenju, izrečenom i gradonačelniku Habušu, temelj razvoja više nikad ne bi bio u modelu izvlačenja novca iz gradske blagajne i ZSUGV, već isključivo puno rada samih djelatnika i suradnika kluba, kao i potencijalno preoblikovanje kluba koje bi značilo dotok svježeg kapitala od strane zainteresiranih gospodarstvenika.

Komentari