izvijestila pu varaždinska

Kako je Varaždinac nasjeo na ''foru'' investiranja u Bitcoin i izgubio 30 tisuća kuna

Objavljeno: 26.03.2021. 09:40

Zadnja izmjena: 26.03.2021. 12:40

Unazad nekoliko mjeseci Policijski službenici Policijske uprave varaždinske bilježe sve više kaznenih prijava građana koje se odnose na različite oblike prijevara putem Interneta.

Prijevare se odnose na poziv u investiranje dionica, plemenitih metala, kriptovaluta i drugih vrijednosti.  Tako su 24. ožujka policijski službenici zaprimili prijavu 64-godišnjaka iz Varaždina, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Računalne prijevare. Kako je prijavljeno, 64-godišnjak je u siječnju mjesecu 2021. godine pronašao oglas kojim se poziva na investiranje u kripto valuti uz zajamčenu dobit, te se javio na navedeni oglas. Prilikom prijave je putem elektroničke pošte i aplikacije viber u više navrata kontaktirao s nepoznatim osobama, a koje su ga navele da na svom računalu instalira aplikaciju za upravljanje s udaljenog računala Teamviewer.

Nakon što je instalirao aplikaciju na zahtjev nepoznatih počinitelja je na računalu otvorio aplikaciju Internet bankarstva i prijavio se na svoj račun te omogućio nepoznatom počinitelju da upravlja sa njegovim Internet bankarstvom kojom prilikom je izvršio nekoliko transakcija kojima su kupljene kripto valute Bitcoin. Kupljene kripto valute uplaćene su na novčanik nad kojim 64-godišnjak nema kontrolu.

Također su nepoznati počinitelji 64-godišnjaku otvorili profil na lažnoj stranici Prgntrade.cc kako bi ga držali u zabludi da se radi o stvarnom investicijskom poslu. Visina materijalne štete procjenjuje se na tridesetak tisuća kuna.

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela, te su nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu za kazneno djelo Računalne prijevare

 

Komentari