prijevara

Varaždinska tvrtka prevarena prilikom naručivanja robe, policija izdala posebno upozorenje

Objavljeno: 23.05.2023. 10:51

Zadnja izmjena: 23.05.2023. 11:08

Foto: Ilustracija (Fotografija ne prikazuje aktere ni mjesto događaja)

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 46-godišnjaka, odgovorne osobe jednog poduzeća, da je njegovo poduzeće prevareno.

Kako navode iz Policijske uprave varaždinske, prema prijavi, nepoznati počinitelj je 20. ožujka ove godine poslao email s podacima jednog poduzeća, a u kojoj poruci je dostavio lažne podatke postojećeg poduzeća (promjena broja tekućeg računa). Pošto su naručili robu od tog poduzeća s kojim inače posluju, ne sumnjajući da se radi o lažnoj email poruci izvršili su uplatu sa svojeg računa u iznosu od oko 4.500 eura.

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog kaznenog djela i pronalasku počinitelja.

- Napominjemo da se da se u ovom slučaju radi o takozvanoj BEC (Business email compromise) prijevari, gdje se počinitelj u određenom trenutku ubacuje u poslovnu email komunikaciju između dviju firmi, predstavljajući se kao direktor ili odgovorna osoba firme koja treba primiti uplatu i onda traži promjenu računa na koji se uplaćuju novci, uz objašnjenje da su promijenili banku. Taj način prijevare spada u skupinu „Fishing prijevara“, gdje počinitelj (ili više njih) naprave veći broj gore opisanih pokušaja sa raznim firmama u očekivanju da će neki od njih uplatiti novac na „izmijenjeni račun“. Stoga oprez, ukoliko dobijete email firme s kojom već duže vremena poslujete da je promijenila račun za uplatu novca, poduzmite dodatne mjere i provjerite dali je to stvarno tako - upozoravaju iz policije.

Komentari