Policija upozorava na učestale slučajeve prijevara starijih osoba

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 04.07.2013. 12:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

U srijedu, 3. srpnja oko 14:30 sati, u ulici Braće Radića u Varaždinu, nepoznata ženska osoba otuđila je novac iz stana u vlasništvu 77-godišnjaka, izvijestila je PU varaždinska.

Navedena je došla do stana oštećenog te mu ponudila uslugu mjerenja tlaka i cirkulacije. Nakon što ju je pustio u stan, započela je ponuđena "mjerenja", te za to vrijeme iskoristila nepažnju oštećenog i otuđila novac.

Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska počiniteljice ovog kaznenog djela.

Obzirom da su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija ponovno upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, kojom prilikom počinitelji iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju i otuđuju predmete veće vrijednosti i novac.

Stoga policija skreće pozorost na neke bitne informacije:

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju kao stručnjaci (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), kao policajci, inspektori, zaposlenici HEP-a, vodovoda, plinare ili telekomunikacijskih usluga, zaposlenici mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja, serviseri, čitači brojila, dostavljači pošte, inkasatori, pripadnici vjerske zajednice i slično, te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja.

Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti, koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda. Tako su česti slučajevi prodaje "bižuterije" pod zlato – radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli na ulici ili negdje drugdje pa počinitelj žrtvi uz dogovor ostavlja predmet i traži pola novca, ili pak prodaja plagijata pod imenima poznatih, renomiranih marki po znatno nižim cijenama.

Ponašanja karakteristična za prevarante su: drskost, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost, prikazivanje empatije, rad po unaprijed stvorenom scenariju, brza provedba transakcija, upornost u nagovaranju, uvredljivost prema namjeri da se provjere "činjenice" koje iznosi, razne simulacije poput bolesti, malaksalosti, nesvjestice, izazivanje sažaljenja i dr.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, policija savjetuje:
- kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,
- za djelatnike raznih službi i tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice,
- vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz "špijunku" ili korištenjem sigurnosnog lanca,
- ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti,
- budite sumnjičavi,
- ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede,
- policiji na broj 192 dojavite sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.

Komentari