Čelnice Doma Bistričak na sudu, a vještak dao procjenu vrijednost nekretine na temelju slika na internetu

Objavljeno: 15.10.2015. 12:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: FOTO: Siniša Sović

Na Županijskom sudu u Varaždinu u četvrtak je nastavljeno suđenje osnivačici Doma Bistričak u Jalžabetu Ivanki Filipašić (41) i bivšoj ravnateljici doma Danijeli Vargi Ljubić (36) koje se tereti zbog zlouporabe povjerenje u gospodarskom poslovanju.

Na današnjem ročištu ispitan je građevinski vještak Zvonimir Pintarić, a obranu je zanimala kako je on procijenio vrijednost kuće u Otočcu. Naime, Filipašić kao osnivačicu Doma Bistričak i predsjednicu upravnog vijeća te Vargu Ljubić kao ravnateljicu ustanove tereti se da su u lipnju 2006. godine sklopile ugovor o kupoprodaji baš te nekretnine kojim je ustanova od Filipašić kao fizičke osobe kupila nekretnine za cijenu veću od 580.000 kuna, iako su znale da je tržišna vrijednost nekretnina iz ugovora bitno manja od ugovorene cijene i da ne iznosi više od 290.000 kuna. Na taj su način plaćanjem neopravdano visoke cijene za kupljene nekretnine za osnivačicu Doma Bistričak pribavile imovinsku korist veću od 290.000 kuna, stoji u optužnici.

-Istraživao sam tržište nakretnina koje su tražene i koje su realizirane na širem području Otočca. Riječ o troškovnoj metodi, a nisam bio tamo već sam procjenu napravio preko slika na internetu i izjava svjedoka. Prema fotografija s interneta kuća je bila dograđena, a to nije bilo stanje koje se trebalo utvrditi na datume iz 2005. 2006. godine - rekao je Pintarić.

No, branitelj prvooptužene predočio je rješenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te tvrtke Vizor o toj nekretnini. Također obrana tvrdi da je ta nekretnina imala priključke pa je cijena nekretnina automatski viša.

- Ne mogu precizno odgovoriti je li riječ o toj nekretnini jer na rješenju ne vidim broj katastarske čestice - rekao je vještak.

Kasnije je tako sudsko vijeće odlučeno da se izdvoji nalaz vještaka i da se kasnije dopuni nalaz i mišljenje jer službene policije zabilješke nisu dokaz budući da su one izuzete. On će tako uzeti rješenja Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi kako bi procijenio vrijednost nekretnine u Otočcu koja je predmet u postupku.

Suđenje će se tako nastaviti.

Podsjetimo, Filipašić se također optužnicom tereti da je od siječnja 2006. do prosinca 2013. godine; iako se po odredbama Zakona o socijalnoj skrbi, Statuta i Odluke o osnivanju ustanove dobit ostvarena obavljanjem njezine djelatnosti smije upotrijebiti isključivo za obavljanje i razvoj djelatnosti ustanove; protivno tome isplatila sebi dobit ustanove ostvarenu u razdoblju od 2000. do 2009. godine u iznosu većem od 4,400.000 kuna.

Danijelu Vargu Ljubić također tereti da je od siječnja 2006. do prosinca 2010. godine sklopila u ime ustanove za svaku pojedinu godinu ugovor o zakupu zemljišta kojim suprug osnivačice Doma Bistričak daje ustanovi u zakup 675 hvati poljoprivrednog zemljišta (mjesečna zakupnine od 5.000,00 kuna) znajući da se radi o cijeni koja je neopravdano visoka i znatno viša od najviše cijene zakupa na tom području. Plaćanjem takve neopravdano visoke cijene zakupa je pribavila suprugu prokuristice Doma Bistričak nepripadnu imovinsku korist, a na štetu ustanove, u iznosu većem od 195.000 kuna, ističe ŽDO u optužnici.

Komentari