Slučaj IMI: Supružnici Raos i Čipčić završili u istražnom zatvoru

Piše: IT/eVarazdin

Objavljeno: 21.05.2015. 18:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je provelo prva ispitivanja osumnjičenika i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Marija Raosa (52) i Snježane Čipčić (48), Miladina Blagojevića (34), Nede Stoića (56) te tri trgovačka društva i tri trgovačka društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

>>Uhićeni bivši vlasnici Industrije mesa Ivanec zbog sumnje na malverzacije teške 35 milijuna kuna

>>DOZNAJEMO: Koja je četvorka uhićena zbog sumnje na milijunske malverzacije u IMI-ju?

ŽDO sumnja da su osumnjičeni od studenog 2012. do siječnja 2014. godine u Ivancu i Zagrebu, kao direktori društava i oštećenog društva Industrije mesa Ivanec, s ciljem da iz njega izvuku novac, sklopili više fiktivnih ugovora i sporazuma kojima su stvarali razne nepostojeće obveze IMI-ja prema ostalim društvima. Plaćanjem takvih nepostojećih obveza pribavljena je protupravna imovinska korist trima društvima u visini većoj od 30 milijuna kuna.

Sumnja se da je drorugooptužena Čipčić kao direktorica IMI-ja i suvlasnica petooptuženog društva Mini Major od svibnja do prosinca 2013. godine u Ivancu i Zagrebu, s ciljem da se iz IMI-ja izvuče novac, platila neistinite račune u ukupnom iznosu većem od 2 milijuna kuna za kupnju 191 tone svinjskog mesa od off shore tvrtke sa sjedištem u SAD–u i Velikoj Britaniji (čija je bila opunomoćenica) iako nikakvo meso nikada nije isporučeno IMI-ju.

Nakon uplate navedenog iznosa, temeljem ugovora o cesiji u koji je trećeoptuženi Blagojević uključio nepostojeća potraživanja i dugovanja šestooptuženog društva te temeljem tobožnje pozajmice, navedeni iznos je uplaćen na račun Mini Majora koje je time ostvarilo nepripadnu korist na štetu IMI-ja u iznosu većem od 2 milijuna kuna.

Osnovano se sumnja da su Raos kao direktor Mini Majora i Čipčić kao direktorica IMI-ja, od travnja 2013. do kolovoza 2013. godine u Ivancu i Zagrebu, s ciljem da se iz IMI-ja izvuče novac, sklopili ugovor po kojem Mini Major oštećenom IMI-ju pruža usluge obrade financijske dokumentacije, poslovnog savjetovanja i druge financijske usluge, koje međutim nikada nisu obavljene jer je IMI imao organiziranu službu i zaposlene kvalificirane osobe za obavljanje navedenih poslova, koje su ih i obavljale. Unatoč tome, IMI je platilo Mini Majoru račun za neobavljene usluge koje je time pribavilo nepripadnu imovinsku korist veću od 430.000 kuna.

Postoji osnovana sumnja da su Raos kao direktor Mini Majora i Čipčić kao direktorica IMI-ja, od listopada 2013. do prosinca 2013. godine u Ivancu i Zagrebu, s ciljem da se na štetu IMI-ja izvuče novac, dogovorili da IMI od Mini Majora kupi stroj parogenerator za nerealno uvećanu cijenu od gotovo 3 milijuna kuna jer je stroj nabavljen iz Republike Italije za cijenu od oko 30.000 eura. Na opisani način je plaćanjem takve neosnovano visoke cijene pribavljena nepripadna imovinska korist Mini Majoru veća od 2,5 milijuna kuna.

Opisanim kaznenim djelima za IMI je nastala ukupna šteta veća od 35 milijuna kuna.

Sutkinja istrage je prihvatila prijedlog državnog odvjetnika i odredila istražni zatvor supružnicima Raosu i Čipčić zbog opasnosti od bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke, a Blagojeviću zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Komentari