Sudi im se da su izvukli 1,4 milijuna kuna iz PZC-a, oni se ne smatraju krivima

Objavljeno: 23.09.2015. 12:29

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: FOTO: Siniša Sović

Na Županijskom sudu u Varaždinu započelo je suđenje članu uprave PZC-a Milošu Martinoviću (63) i Božidaru Vargi sada umirovljenom menadžeru Cestar PZC-a (75) zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Dvojicu se tereti da su od 2005. do 2010. godine u Varaždinu sklopili ugovore teške 1,4 milijun kuna, prema kojima je Cestar PZC trebao obaviti određene poslove u poslovima nadcestarije i vođenja knjiga dionica PZC-a, iako je unaprijed bilo jasno da Cestar PZC te poslove neće obaviti. Naime, Cestar PZC nije imao ni osnovna sredstva ni zaposlene osobe za obavljanje tih poslova. Za neobavljene radove i za plaće radnika PZC mu je platio više od 1,4 milijuna kuna. Na temelju tog iznosa je isplaćena dividenda menadžerima Cestar PZC-a u iznosu od ukupno preko 750.000 kuna.

Obojica optuženih izjasnili su se na nisu krivi.

- Ne smatram se krivim, a optužnicu sam razumio - rekao je prvooptuženi Martinović, a isto je ponovio i Varga.

Naime, Cestar PZC je komanditno društvo. Riječ je gospodarskom subjekt u koje se udružuju dvije ili više osoba radi trajnog obavljanja djelatnosti pod zajedničkom tvrtkom, od kojih najmanje jedna odgovara za obveze društva neograničeno i solidarno cijelom svojom imovinom (komplementar), a najmanje jedna odgovara za obveze društva samo do iznosa određenog imovinskog uloga u društvo (komanditor).

U ovom slučaju PZC d.d. je komplementar i obrana prvooptuženog tvrdi da PZC u ovom slučaju nije oštećen.

- Dokazat ćemo da je ova optužnica neutemeljena. PZC kao komplementar u ovom slučaju nije bio oštećen. Ta tvrtka je bila dobro upoznata s poslovanjem komanditnog društva i nije postavljen nikakav imovinsko - pravni zahtjev. Donijete su odluke o poslovni rezultatima, revizor ih je ocijenio kao pozitivnima, a nije bilo prigovora ni nadzornog odbora, ni skupštine PZC-a - ističe branitelj prvookrivljenog.

Branitelj drugookrivljenog također ističe također da je napravljena korist za PZC. 

- Prije nego što je Cestar PZC počeo obavljati poslove za PZC, oni su prije puno više novca plaćali trećim osobama za te usluge. Obavljanje inkriminiranih radnji donijelo je korist PZC-u - dodao je branitelj drugookrivljenog.

Na sudu je svjedočio Goran Jozić jedan od komplementara Cestara PZC koji je za PZC radio kontrolu kvalitete horizontalne signalizacije dnevne i noćne vidljivosti. On je vršio mjerenja u vrijeme kad je to za njih radio Fakultet prometnih znanosti i kad je to za PZC radio Cestar.

- Od 2003. godine Cestar PZC je radio mjerenja i željeli su se smanjiti troškovi jer su oni Prometnog fakulteta bili veći. Također do osnivanja komanditnog društva došlo je kako slučajno ne bi došlo do neprijateljskog preuzimanja. Osobno sam radio mjerenja i uvijek sam to radio usput te nekad i van radnog vremena s privatnim ili službenim automobilom PZC-a - rekao je Jozić.

Svjedočila je i Marija Ban, predsjednica nadzornog odbora PZC-a koja je istaknula je da je Varga znao da Cestar ispostavlja račune PZC-u.

- Gospodin Varga je znao da Cestar ispostavlja račune PZC-u i da ih PZC plaća pa je tražio račune na uvid - zaključila je Ban.

Suđenje se nastavlja 24. studenog kada će biti ispitano još svjedoka.

Komentari