Sudi im se za milijunsku pronevjeru u domu u Jalžabetu, one tvrde da nisu krive

Objavljeno: 08.09.2015. 11:33

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: FOTO: Siniša Sović

Na Županijskom sudu u Varaždinu u utorak je započelo suđenje osnivačici Doma Bistričak u Jalžabetu Ivanki Filipašić (41) i bivšoj ravnateljici doma Danijeli Vargi Ljubić (36) koje se tereti zbog zlouporabe povjerenje u gospodarskom poslovanju.

Filipašić kao osnivačicu Doma Bistričak i predsjednicu upravnog vijeća te Vargu Ljubić kao ravnateljicu ustanove tereti se da su u lipnju 2006. godine sklopile ugovor o kupoprodaji nekretnina kojim je ustanova od Filipašić kao fizičke osobe kupila nekretnine za cijenu veću od 580.000 kuna, iako su znale da je tržišna vrijednost nekretnina iz ugovora bitno manja od ugovorene cijene i da ne iznosi više od 290.000 kuna. Na taj su način plaćanjem neopravdano visoke cijene za kupljene nekretnine za osnivačicu Doma Bistričak pribavile imovinsku korist veću od 290.000 kuna, stoji u optužnici.

Filipašić se također optužnicom tereti da je od siječnja 2006. do prosinca 2013. godine; iako se po odredbama Zakona o socijalnoj skrbi, Statuta i Odluke o osnivanju ustanove dobit ostvarena obavljanjem njezine djelatnosti smije upotrijebiti isključivo za obavljanje i razvoj djelatnosti ustanove; protivno tome isplatila sebi dobit ustanove ostvarenu u razdoblju od 2000. do 2009. godine u iznosu većem od 4,400.000 kuna.

- Nisam kriva, nisam učinila djela koja mi se stavljaju na teret - rekla je Filipašić na početku suđenja. 

Njezin branitelj istaknuo je da će dokazati da Filipašić nije počnila kaznena djela koja joj se stavljaju na teret.

- Zakonom o ustanovama je određeno da se odredbe zakona primjenjuje na ustanove koje obavljaju djelatnosti u sferama gdje je zabranjena isplata dobiti specijalnim propisima koji reguliraju obavljenje takvih djelatnosti, poput školstva. Člankom jedan tog zakona određeno je da ustanove koje se osnivanju radi stjecanja dobiti i obavljanja djelatnosti, nije zabranjena isplata dobiti jer Zakonom o socijalnoj skrbi propisuje da je omogućeno isplaćivanje dobiti i automatski se primjenjuje Zakon o trgovačkim društva. Optuženica cijelu svoju imovinu, sredstva uložila u uređenje tri ustanove, preuzela poslovne rizike i porezna uprava je čak naložila isplatu dobiti. Dokazat ćemo da Županijsko državno odvjetništvo i ubrzanoj istrazi sugeriralo građevinskom i financijskom vještaku da donesu podatke koji ne nemaju veze sa stvarnim stanjem - istaknuo je branitelj Ivanke Filipašić.

Danijelu Vargu Ljubić također tereti da je od siječnja 2006. do prosinca 2010. godine sklopila u ime ustanove za svaku pojedinu godinu ugovor o zakupu zemljišta kojim suprug osnivačice Doma Bistričak daje ustanovi u zakup 675 hvati poljoprivrednog zemljišta (mjesečna zakupnine od 5.000,00 kuna) znajući da se radi o cijeni koja je neopravdano visoka i znatno viša od najviše cijene zakupa na tom području. Plaćanjem takve neopravdano visoke cijene zakupa je pribavila suprugu prokuristice Doma Bistričak nepripadnu imovinsku korist, a na štetu ustanove, u iznosu većem od 195.000 kuna, ističe ŽDO u optužnici.

Danijela Varga Ljubić te također izjasnila da nije kriva, a njezin branitelj obrazložio je kako će odbaciti optužbe koje joj se stavljaju na teret.

- Nema ni jednog dokaza da je Varga Ljubić pribavila nepripadnu materijalnu korist. Također nije ni postojala namjera da se pribavi materijalna korist pa nema ni subjektivnog elementa - istaknuo je branitelj Varge Ljubić, dok je branitelj prvooptužene dodao kako je zemljište služilo kao parkiralište ispred doma u Jalžabetu. 

- Nekretnina po naravi nije poljoprivredno zemljište jer je služila kao parkiralište, a napravljen je i prilazni put. Cijena najma tako ne može biti kao za poljoprivredno zemljište iako nije napravljena prenamjena zemljišta - zaključio je branitelj Ivanke Filipašić.

Obrana i optužba složili su da se pročita iskaz svjedoka Dušana Vasovića, bivšeg muža Ivanke Filipašić, dok će financijski i građevinski vještaci biti još jednom ispitani. 

Rasprava se nastavlja 15. listopada. 

Komentari