Svjedokinja na suđenju kralju JPP-a: Paripović se zbog krive procjene "kao izgubio"

Objavljeno: 16.12.2015. 12:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: FOTO: Siniša Sović

Na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje "kralju JPP-a", bivšem direktor Meteor Grupe Dušku Paripoviću kojeg se tereti za tri kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u produljenom trajanju, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, prijevare u gospodarskom poslovanju u produljenom trajanju te pogodovanja vjerovnika. Svjedočila je Ivana Kolar, direktorica tvrke Terme Tuhelj koja je istaknula da se Paripović u cijelom poslu s njihovom tvrtkom "kao izgubio".

Optužnica ima čak šest točaka, a podnijet je prijedlog da se Paripoviću i povezanim osobama oduzme protupravno stečena imovinska korist u iznosu većem od 18,3 milijuna kuna.

Naime, Metor Grupa i Terme Tuhelj 2011. godine sklopili su ugovor o izgradnji novog hotela principom "ključ u ruke". Tijekom izgradnje Meteor grupa je počela znatno kasniti s izvođenjem radova, tražena je izmjena projektne dokumentacije, i vođeno je niz pregovora, iz kojih nisu proizašli rezultati. Na kraju su iz čelni ljudi Termi Tuhelj naišli na zatvorena vrata i odlučili su raskinuti ugovor.

- Moje je mišljenje da je sve krenulo pogrešno jednostavno zbog Paripovićeve neke krive procjene. To je u gospodarstvu trebao biti vrlo unosan ugovor i trebalo ga je samo realizirati. U jednom trenutku je počeo kasniti s radovima, tražiti izmjene projekta, vjerojatno je namjeravao i ugrađivati i neke jeftinije materijale, pa kako u svemu tome nije uspio, rekla bih da se „kao izgubio“ - rekla je Kolar.

Investiciju je dovršila Niskogradnja Hren, a Terme Tuhelj podnijele su tužbu za naknadu štete, zbog kašnjenja što je, kako tvrde, imalo za posljedicu propuštenu dobit. Terme Tuhelj tvrde da je direktna šteta nastala zbog raskida ugovora i nekvalitetne izgradnje pa su oni morali platiti cijelu investiciju značajno više od ugovorenog sa Meteor grupom, dakle u tome dijelu tuže Meteor Grupu za tu razliku. Vrijednost spora je 12.000.000 kuna plus 9.000.000 kuna u slučaju da se ospori garancija.

Svjedočio je i tadašnji zamjenik voditelja gradilišta Nikola Štefanec.

- Po mojem mišljenju Meteor grupa učinili sve da se poslovi odrade na vrijeme i onako kako je dogovoreno, međutim kao što sam spomenuo puno utjecaja može utjecati na to da li će radovi biti napravljeni u rokovima i sa kvalitetom koja je dogovorena - svjedočio je Štefanec.

Suđenje se nastavlja 2. veljače.

Komentari