Akcija „Pješaci i biciklisti“

Tijekom rujna i listopada zbog početka škole najčešće na cestama stradavaju djeca, evo što poručuju iz PU varaždinske

Objavljeno: 31.08.2016. 13:06

Zadnja izmjena: 31.08.2016. 13:36

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su jučer, 30. kolovoza, operativnu akciju „Pješaci i biciklisti“. Tom je prilikom utvrđeno ukupno 55 prekršaja, od čega 36 prekršaja biciklista i pješaka te vozača motornih vozila na štetu pješaka. Također, utvrđeno je i 19 ostalih prekršaja u prometu.

Najviše prekršaja počinili su biciklisti nekorištenjem reflektirajućeg prsluka za vrijeme vožnje noću i nekorištenjem svjetala, kao i vozači motornih vozila nepropuštanjem pješaka na pješačkim prijelazima. Manji dio prekršaja počinili su i pješaci nepropisnim prelaženjem kolnika.

Polazak u školu, poručuju iz Policijske uprave varaždninske, za svako je dijete važan trenutak, a ta se velika promjena odražava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece. Uvidom u evidencije prometnih nesreća utvrđeno je da tijekom rujna i listopada na cestama Varaždinske županije u prometnim nesrećama sudjeluje i do desetero djece, i to najčešće kao pješaci.

Pripremite djecu na sudjelovanje u prometu

S obzirom na velik broj odgojno-obrazovnih ustanova, nema točnog mjesta gdje bi se stradavanja djece u prometu češće događala, a i dječje ponašanje na cesti često je nenadano, impulzivno te u slučaju i manjeg propusta, nažalost, dovodi do neželjenih posljedica. I same psihofizičke sposobnosti djece još uvijek nisu dovoljno prilagođene uvjetima u kojima se odvija suvremeni cestovni promet jer djeca su nižeg rasta i nemaju dobru preglednost, nemaju razvijenu sposobnost točne procjene brzine kretanja vozila, skloni su zanemariti činjenicu da prelaze cestu i potpuno se usmjeriti na drugu aktivnost.

Vezano uz navedeno, iz Policijske uprave varaždinske pozivaju roditelje, posebno najmlađe djece, da pripreme svoje dijete za samostalno sudjelovanje u prometu, da ga upozore na loše i da vlastitim primjerom pokažu pozitivno ponašanje.

Djetetu je poželjno ukazati na najsigurniji put od kuće do škole, na kritične dionice, raskrižja, dijelove ceste sa slabom preglednošću. A kad dijete završi s nastavom i kad ga dočekujete pred školom, izbjegavajte se nalaziti na suprotnoj strani ulice.

Edukativna predavanja

U želji da ova, kao i svaka naredna godina prođe bez stradavanja djece, PU varaždinska apelira na vozače motornih vozila da u narednom periodu budu posebno oprezni kada voze u blizini škola, dječjih vrtića, igrališta... Poseban je oprez potreban i kada vozite cestom gdje su uz rub parkirana vozila jer u svakom trenutku postoji iznenadna moguća pojava djeteta na kolniku kada se nalazite iza, primjerice, zaustavljenoga školskog autobusa.

U cilju zaštite djece, iz PU varaždinske najavljuju češće preventivno i represivno djelovanje policijskih službenika u zonama odgojno-obrazovnih ustanova, gdje će se za utvrđivanje prometnih prekršaja i nepridržavanja znakova ograničenja i zabrane koristiti sva raspoloživa tehnika – multanova-Gatzo, kamera, displej, laser i drugo.

Kako bi i djeci približili svakodnevne probleme na cesti, organizirat će se edukativna predavanja s ciljem upoznavanja prometnih pravila i stvaranja kulturnih navika na prometnici.

Komentari