Tko je odgovoran za to što pored Ivanca teče Bednja crvene i plave boje?!

Objavljeno: 01.07.2015. 12:00

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 08:20

Zabrinuti čitatelji iz Jerovca pokraj Ivanca poslali su nam fotografije na kojima se posve jasno vidi onečišćenje rijeke Bednje, koja je na jednoj od njih djelomično crvene boje, a na drugoj potpuno crvena.

Zaprepašćujuća je činjenica, tvrde naši čitatelji (podaci poznati redakciji, nap.), da se spomenuto onečišćenje viđa u dužem razdoblju, ali nitko od nadležnih institucija Grada Ivanca na spomenuto još nije reagirao, premda su o tome, kako ističu, u više navrata obaviješteni.

Uzrok onečišćenja, tvrde s pravom revoltirani Jerovčani, obližnja je tvornica, zbog čega voda nije uvijek "samo crvena", nego štoviše, boje se često i mijenjaju. Spomenuto potkrijepljuju i fotografijama snimljenim u ožujku ove godine, a iz kojih je razvidno da je rijeka Bednja u to vrijeme bila ni manje ni više nego plave boje.

- Boja ima kojekakvih (plavih, žutih, crnih, crvenih), što vjerojatno ovisi o tome što se trenutno u tvornici radi – kažu čitatelji eVaraždina, ističući da pomor ribe do sada ipak nisu primjetili, ali se boje da bi moglo doći i do toga.

- U svakom slučaju puštanje otpadne boje, koja u rijeku Bednju na području Jerovca dolazi kroz potok Bistrica, ne može biti ekološki prihvatljivo. Da se spomenuto dogodilo negdje drugdje, odgovorni bi zato već sigurno bili kažnjeni. Čudi nas što nije reagirali ni ribolovno društvo, koje se sa spomenutim onečišćenjem također upoznato – tvrde naši čitatelj koji žele ostati anonimni jer se, kako kažu, boje "lokalnih moćnika".

U Gradu Ivancu uspjeli smo razgovarati sa savjetnikom za komunalno gospodarstvo Stjepanom Vincekom, koji je potvrdio da je Grad Ivanec sa spomenutim problemom upoznat. Međutim, o konkretnom uzroku odnosno tvornici koja je eventualno odgovorna za onečišćenje naglašava da ne mogu govoriti, jer svoje ispuste ima više tvornica.

- Mi smo provjeravali činjenjice na temelju fotografija koje smo dobili, a do kraja tjedna ispitivanja će nastaviti nadležne inspekcije, koje će utvrditi i uzrok onečišćenja – rekao nam je Vincek.

Mi smo također pokušali stupiti u kontakt s direktorom tvornice koja je eventualno odgovorna za spomenuto onečišćenje, međutim budući da je trenutno na godišnjem odmoru i nedostupan, njegovi zaposlenici odbili su bilo što komentirati. Kako bismo doznali jesu li sa spomenutim problemom upoznati, u više navrata kontaktirali smo i Športsko ribolovno društvo "Ivanec", međutim za sada bezupješno.

Problem s onečišćenjem rijeke Bednje na području Jerovca pratit ćemo i dalje, a kako spomenuto izgleda pogledajte ovdje:

 

Komentari