Varaždinski "specijalist": Mladiću (18) pronašli plastični eksploziv, više vrsta mina i pištolj

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 13.08.2015. 11:31

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad mladićem starosti 18 godina, kod kojega su zatekli prizor kao iz filma "Specijalist" sa Sylvesterom Stalloneom u glavnoj ulozi - 91,6 grama plastičnog eksploziva, više vrsta mina i pištolj.

Naime, utvrđeno je da je 7. ožujka kod sebe posjedovao bijelu plastičnu materiju težine 91.6 grama, a koja je provedenim vještačenjem Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu utvrđeno da se radi o visokobrizantnom vojno formacijskom eksplozivu tipa pentrit. 

Čisti pentrit se prešanom obliku rabi se za pripravu kapsula detonatora i detonirajućih štapina, za punjenje nagaznih mina te artiljerijskih zrna. Čist pentrit upotrebljava se samo za donje punjenje detonatorskih kapsula. Za miniranje i rušenje se rijetko upotrebljava jer mu je skupa izrada. Pripada u jake brizantne eksplozive. Sastavni je dio plastičnog eksploziva pentrinita, koji se sve više koristi u suvremenim mulisekundarnim detonirajućim štapinima.

U ovom slučaju mladić je posjedavao smjesu.

Temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu, 12. kolovoza izvršena je pretraga doma i drugih prostorija kojima se koristi 18-godišnjak. Policija je u pretrazi pronašla i oduzela jedan plinski pištolj, jedan spremnik, jednu vježbovnu protutenkovsku minu, jednu vježbovnu protupješačku rasprskavajuću odskočnu minu i jednu vježbovnu protupješačku minu.

Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari protiv 18-godišnjaka policijski službenici podnijeli su kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu.

Komentari