Varaždinski sud prihvatio zahtjev iz Slovenije: Osuđeni pedofil ide u zatvor!

Objavljeno: 12.12.2012. 12:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Izvanraspravno vijeće varaždinskog Županijskog suda u Varaždinu prihvatilo je zamolnicu Okružnog suda u Ljubljani za izvršenje kazne zatvora u trajanju od 11 godina za hrvatskog državljana Tomu D. (58) koji je u Ljubljani osuđen zbog spolnog zlostavljanja i silovanja svoje pokćerke. Pisani otpravak odluke dostavljen je Tomi D. koji živi u Strugi te Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu. Stranke imaju 15 dana za žalbu, a o eventualnoj žalbi po hitnom postupku Vrhovni sud. Nakon što odluka postane pravomoćna, Tomo D. bit će upućen na izdržavanje kazne u neki od hrvatskih zatvora.

>> Pedofil osuđen u Sloveniji na 11 godina zatvora – krije se kod Ludbrega

Sudsko vijeće je utvrdilo da je osuđenik pravomoćno osuđen na Okružnom sudu u Ljubljani te da su tu presudu zatim potvrdili i Viši sud u Ljubljani i Vrhovni sud Slovenije. Tomo D. pravomoćno je osuđen zbog kaznenog djela spolnog napada na dijete te mu je temeljem zakonskim propisa izrečena kazna zatvora u trajanju od 11 godina.

- Kazneno djelo iz presude slovenskih sudova prema kaznenom zakonodavstvu Republike Hrvatske predstavlja produljeno kazneno djelo protiv  spolne slobode i spolnog ćudoređa te spolni odnošaj s djetetom - priopćili su iz varaždinskog suda dodavši da je odlukom Izvanraspravnog vijeća Tomo D. nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 11 godina, u koju mu je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru u Republici Sloveniji i to od 17. srpnja 2000. godine do 13. prosinca 2000. godine.

Podsjetimo, Tomo D. je, prije nego li je presuda kojom je u Sloveniji osuđen na 11 godina zatvora zbog silovanja svoje pokćerke, 2006. godine sa suprugom pobjegao u Hrvatsku i u proteklih 6 godina živio mirnim životom u rodnoj Strugi kraj Ludbrega. 

Slovenija je za njim raspisala međunarodnu tjeralicu no. s obzirom da, osim slovenskog, ima i hrvatsko državljanstvo, Hrvatska ga nije mogla izručiti Sloveniji. 

Tek ove godine, dakle 6 godina nakon što je Vrhovni sud Slovenije donio pravomoćnu presudu u ovom slučaju, slovensko se ministarstvo pravosuđa sjetilo da bi Tomo D., temeljem sporazuma o međunarodnoj pravnom pomoći koji su potpisale Slovenija i Hrvatska, mogao kaznu izdržati u Hrvatskoj. 

Varaždinski sud ovom je odlukom prihvatio slovenski zahtjev pa će osuđeni pedofil i seksualni nasilnik, koji je svoju pokćerku silovao od njene 12 do 24 godine života, prisiljavajući je, između ostalog, i na spolni odnos sa psom, napokon završiti u zatvoru!

Komentari