Varaždinsko-međimurskoj petorci za dilanje droge 15 godina zatvora

Objavljeno: 25.02.2015. 15:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Na Županijskom sudu u Varaždinu u srijedu je izrečena presuda varaždinsko - međimurskoj petorci, koju se teretilo za udruživanje radi prodavanja veće količine sintetskih droga od prosinca 2001. do početka 2002. godine, a svakom je izrečena zatvorska kazna od tri godine.

U četvrtom, ponovoljenom postupku prvookrivljeni Roman Dobranić iz Gornjeg Ladanja proglašen je krivim da je znao za cilj zločinačkog udruženja i u tom sastavu neovlašteno kupovao i prodavao veće količine ecstasya.

Ostali su također proglašeni krivim zbog udruživanja radi preprodaje veće količine ecstasya, a proglašen su krivim da su počnili kaznena djela protiv javnog reda i mira.

Istaknimo da je prema optužnici, Možanić u veljači 2002. godine stupio je u kontakt s dvojicom prikrivenih istražitelja koji su predstavili kao kupci većih količina opojne droge MDMA i MDE. Sastali na benzinskoj postaji u Krležinoj, a na sastanak je uz Možanića stigao i Dobranić. Istražiteljima su predali 490 tableta ecstasya, koje su prethodno kupili od četvrtoptuženog Čakovčana Damira Škvorca (190 tableta) i trećeoptuženog Vusića (300 tableta). U nastavku su istražitelji bili u kontaktu s Dobranićem, a 8. ožujka 2002. godine s Denisom Bezekom i petookrivljenim Nikicom Pataftom bile su dogovorene isporuke. Isporuka od 10,000 tableta ecstasya bila je dogovorena 28. ožujka u trgovačkom centru Mercator u Lučkom. Stigli su Bezek, Dobranić i Milan Đurić te su dogovorili da će kupoprodaju napraviti na benzinskoj pumpi Zovko u Sesvetama. Na tom mjestu Đurić je u vozilo prikrivenog istražitelja ubacio vrećicu s 9,607 tableta ecstasya. Istražitelj je Dobraniću isplatio 10,600 eura, a drugi Bezeku 10,000 eura. Dobranić je novac predao Bezaku koji je žurno s Đurićem i novcem pobjegao u nepoznatom smjeru.

- Počinili ste kaznena djela koja vam se optužnicom stavljaju na teret, a to je temeljeno na prvobitnom iskazu Patafe koji se poklapa s iskazima prikrivenih istražitelja - istaknula je sutkinja Liljana Kolenko koja je svakom izrekla trogodišnju zatvorsku kaznu.

Oni su dužni nadoknaditi i troškove cijelog postupka od 2,000 kuna te moraju platiti troškove branitelja. Ova presuda je nepravomoćna, a imaju pravo žalbe u roku 15 dana.

- Žalit ćemo se na presudu. Cijeli proces je farsa - prokomenturali su Vusić i Patafta koji su se jedini u srijedu pojavili na izricanju presude.

Komentari