Varaždinskog poduzetnika istražuju zbog sumnje na gospodarski kriminal

ilustracija

Objavljeno: 27.12.2014. 10:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv Antuna Možine (60) zbog počinjenja dva kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i kaznenog djela utaje poreza...

Postoji osnovana sumnja da je on 22. listopada 2009. kao direktor tvrke Možina d.o.o. sklopio ugovor o uređenju poslovnog prostora, ali je uputio izvođača radova da ne obavlja radove na uređenju poslovnog prostora, već urede njegovo stan i stana u vlasništvu njegove kćeri.  Sve radove platilo je trgovačko društvo u vrijednosti većoj od 1,300.000 kuna.

Osnovano se sumnja da je Možina neosnovano iskoristio račune izvođača radova ispostavljene njegovom trgovačkom društvu za odbijanje pretporeza jer radovi nisu obavljeni u korist društva, ishodivši tako odbijanje pretporeza za društvo u iznosu većem od 200.000 kuna na štetu proračuna Republike Hrvatske.

- Također sumnja se da je tijekom 2011. godine; s ciljem da prije otvaranja stečajnog postupka izvuče vrijednu imovinu iz svog trgovačkog društva i da onemogući podmirenje obaveza prema proračunu Republike Hrvatske; umjesto plaćanja poreza i doprinosa isplatio sebi neto plaću veću od 1,400.000 kuna i taj novac iskoristio za davanje pozajmica tvrki - ističu iz Županijskog državnog odvjetništva. 

Potom je u ime društva prodao sebi kao fizičkoj osobi poslovni prostor i jedno osobno vozilo društva, a dva je osobna vozila prodao svojoj kćeri i sinu, dok je plaćanje poslovnog prostora i vozila društvu kompenzirao sa svojim potraživanjem s osnova pozajmica društvu. U trenutku otvaranja stečajnog postupka društvo nije imalo više nikakve imovine niti novca na računu čime je, osnovano se sumnja, oštetio proračun Republike Hrvatske neplaćanjem poreza i doprinosa za više od 2,700.000 kuna.

Kontaktirali smo Antuna Možinu koji nam nije želio komentirati cijeli slučaj. 

- Istraga je u tijeku, nemam komentara - rekao je Možina. 

Komentari