neotkriveno mjesto

eTV Intervju - Stričak ima ideju izgraditi vidikovac s kojeg bi pucao pogled na Ivančicu, Kalnik i Sljeme

Da, brojke u turizmu iz godine u godinu rastu. Prošla godina je bila rekordna, a u prvih šest mjeseci ove godine smo već za 7-8 posto premašili brojke iz tog vremena prošle godine, otkriva Stričak i iznosi zanimljivu ideju vidikovca na mjestu koje još nije otkriveno...
Objavljeno: 30.06.2024. 09:12

Zadnja izmjena: 30.06.2024. 09:41

Foto: Boris Matijašec

Župan Anđelko Stričak naše snimatelje odveo je na proplanak zvani Brezovec, koji se nalazi u Općini Visoko, a odakle se pruža pogled na Kalnik, Sljeme i Ivančicu istovremeno. Ima zanimljivu ideju vezano uz spomenuto mjesto, a između ostaloga razgovarali smo o turizmu, onome što slijedi najesen, te značaju jedinica lokalne samouprave za razvoj, o čemu govori prilikom svake (baš svake) svečane sjednice...

  • Vaša ideja je?

Volio bih kad bi se jednog dana na ovome mjestu izgradio vidikovac da svi naši posjetitelji, zaljubljenici u prirodu, mogu doći i vidjeti ljepote ovog kraja.

  • Općenito preferiraate takva mjesta?

Takva mjesta me odmaraju i pune energijom.

  • Jedinice lokalne samouprave imaju veliku važnost da bi se takva mjesta mogla privesti svrsi?

Da. Da li bi se općenito gledajući gradilo 30 vrtića kojih se trenutno u Varaždinskoj županiji gradi? Da li bi u tim sredinama danas postojale škole? Nema općine koja nema barem neku mini poduzetničku zonu.

  • Kako je to izgledalo krajem 90-ih?

Primjerice u Visokom je bila situacija da osim glavne ceste nijedna druga nije bila asfaltirana. Svaki stup električne mreže je visio na svoju stranu. O ostaloj infrastrukturi da ne govorim.

  • Na čemu će vam biti u fokus u ostatku mandata župana?

Na dogradnji školskih objekata koji su preostali i zdravstvenih ustanova ili prostora u sklopu njih, a potom krećemo s izgradnjom mreže brzih cesta, što bi trebalo krenuti kroz okvirno mjesec dana. 

  • Osim što se obnavalja čitav niz dvoraca trenutno, što se još radi na području turizma?

Paralelno s time planiramo graditi još okvirno pet turističkih prezentacijskih centara, Gazvnicu, Gomilu, Aque Iase u Varaždinskim Toplicama, Muzej tri rijeke u Ludbregu u suradnji s Gradom Ludbregom, te u Donjoj Voći sličan centar vezan uz Špilju Vindiju.

  • Ivanšćica nekako strši kao neiskorišteni potencijal?

Upravo zbog toga smo pokrenuli inicijativu da se Ivanšćica, Strahinjčica, Ravna Gora i Maceljsko Gorje zaštite tom "markicom" Parka prirode. Zasad je izrađena stručna podloga, u pripremi je geodetska, te negdje najesen ili krajem godine krećemo s javnom raspravom. A potom negdje početkom iduće godine bi sjever Hrvatske odnosno Varaždinska županija dobila svoj prvi park prirode.

  • Općenito gledajući, naši vinari, uljari, iznajmljivači vidno nižu uspjehe?

Da, brojke u turizmu iz godine u godinu rastu. Prošla godina je bila rekordna, a u prvih šest mjeseci ove godine smo već za 7-8 posto premašili brojke iz tog vremena prošle godine.

  • Kako ćete provesti ljeto i očekujete li vruću političku jesen?

Ljeto uvijek provodim sa svojim kćerkicama. A što se tiče vruće političke jeseni, živi bili pa vidjeli.