FOTO: Na sajmu u Biškupcu zadnja krava prodana prije 20 godina

galerija-images/sajam biskupec

Objavljeno: 05.03.2015. 13:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Nikola Kokotec

U našem kraju, četvrtak je osim nedjelje već odavno rezerviran za posjet sajmu u Biškupcu, a naši su stari nekada davno tamo kupovali i stoku.

Prodaja ovih dana ide slabo jer još nije sezona, a od prodavača smo doznali da će vjerojatno krenuti tek u travnju, kada malo zatopli.

Na nekad najpoznatijiem sajamu u ovom dijelu županije na kojem se kupovala stoka, danas nema ni krava, ni svinja. Tek pokoja kokoš i zečevi za tovljenje.

Prodaja ide dosta slabo zbog toga jer još nije sezona, sezona počinje negdje u travnju dok malo zatopli. Onda ljudi uglavnom kupuju kokoši i zečeve za tovljenje. Sve što uspijemo zaraditi je zapravo u ta dva mjeseca, od travnja do lipnja. Onda već počinju vrućine pa opet nema nikoga. Nešto se uspije prodati još od rujna do studenog za zimu, ali to je to. Jako slabo – požalio se jedan od prodavača.

Gospodin do njega čuo je naše pitanje za stoku i dodao kako kravu ili svinju na sajmu nije vidio već dvadesetak godina.

Prodajem na sajmu već više od deset godina, a ne sjećam se da sam uopće ovdje vidio kravu. Prema pričama starijih prodavača, zadnja krava tu na sajmu u Biškupcu prodana je prije 15 do 20 godina. Svinja isto nema već desetak godina otkad je bila epidemija svinjske kuge pa je bila zabranjena prodaja svinja na sajmu. Nakon toga se ni tržište svinjama nije oporavilo pa ni na sajmu nema svinja – rekao nam je jedan od prodavača.

Ipak, na sajmu u Biškupcu prodavača ne nedostaje. Mogu se naći povoljni odjevni predmeti, a ima i nešto voća i povrća. Od životinja, jedino što se prodaje su zečevi i kokoši.

Kako je danas bilo na sajmu u Biškupcu, pogledajte u fotogaleriji.

 {gallery}sajam biskupec{/gallery}

Komentari