FOTO: U Varaždinu počele 58. Glazbene svečanosti hrvatske mladeži

Objavljeno: 07.05.2015. 12:26

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 14:40

Foto: Nikola Kokotec / Josip Novak

U varaždinskom HNK su uz prigodan kulturno umjetnički program otvorene Glazbene svečanosti hrvatske mladeži na kojima sudjeluje 1.371 učenik...

Na dvodnevnom državnom natjecanju nastupiti će u šest kategorija 35 zborova, od kojih pet dolazi iz Varaždinske županije, kazao je Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije.

- Glazbene svečanosti hrvatske mladeži održavaju se po 58. put i najvažnije od svega su odgojne komponente natjecanja. Zborovima iz Varaždinske županije nije se lako plasirati na ovakva natjecanja, jer za razliku od drugih, koji su delegirani, moraju kvalitetom nadmašiti jaku konkurenciju – naglasio je Kišić, ujedno i predsjednik  Državnog povjerenstva.

Natjecanje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva kulture RH, Varaždinske županije i Grada Varaždina.

- Baš kao i sva prethodna natjecanja, pratit će ih i umirovljeni varaždinski fotograf Viktor Plavec, koji Glazbene svečanosti hrvatske mladeži ne propušta  – istaknuo je Kišić.

Autor zbirki sa zadanim skladbama ovogodišnjeg natjecanja je Goran Sučić i zborovi će između ostalih izvoditi  djela varaždinskog kompozitora Davora Bobića, direktora VBV.

- Za natjecanje smo se spremali godinu dana i ovo nam je 6. sudjelovanje. Naš mješoviti školski zbor broji 27 članova. Uvježbali smo zadani Kanon, skladbu Greenpeace i po slobodnom izboru, „Dravsku šumu“ Davora Bobića – doznajemo od Višnjice Radić, profesorice glazbene kulture u OŠ Grigor Vitez, Sv. Ivan Žabno.
 

Komentari