FOTO: Varaždinci pohodili Mariju Bistricu, tko je mogao od sunca se sakrio ispod kišobrana

Objavljeno: 05.07.2015. 15:03

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 07:22

Foto: Siniša Sović

Zajedničkim križnim putom na Kalvariji i Zavjetnom svetom misom u crkvi bl. Alojzija Stepinca koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, nastavilo se trodnevno, 326. zavjetno hodočašće grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj, kojem se tradicionalno pridružuju i mnoge druge župe Varaždinske biskupije.

Zavjetno hodočašće započelo je u subotu rano ujutro nakon Službe Riječi s Božjim blagoslovom koji je hodočasnicima u varaždinskoj katedrali udijelio biskup Mrzljak.

Nedjeljni duhovni sadržaji započeli su zajedničkim križnim putom na Kalvariji u 9.30 sati. Zavjetna sveta misa u crkvi bl. Alojzija Stepinca održala se na otvorenom u 11 sati, a oproštajna procesija u bistričkoj bazilici započela je u 15 sati. U ponedjeljak, 6. srpnja, proslavit će se sveta misa zahvalnica u varaždinskoj katedrali u 19 sati.

>>FOTO: Varaždinci jutros pješice krenuli na zavjetno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

Svetištu Marije Bistrice današnji izgled dao je arhitekt Herman Bollé. Svetište obiluje bogatstvom metalnih i tekstilnih sakralnih predmeta kao što su pastoral, kaleži, pokaznice, kadionice, misnice, mitre, zastave, a napose odjeća za Bogorodicu i Isusa. Uz bogatu knjižnicu, posjeduje i velik izbor nabožnih sličica, osobito iz vremena baroka.

Najveći dio povijesti Svetišta povezan je s crnim kipom Majke Božje Bistričke. Kip Majke Božje se po predaji prvotno nalazio u Marijinoj kapeli na Vinskom Vrhu oko 1545. godine. Kad su Turci provalili sve do Konjščine, tadašnji je bistrički župnik prenio Marijin kip u bistričku župnu crkvu sv. Petra i Pavla i zakopao ga pod korom da ga spasi od oskvrnuća.

Uz protjerivanje Turaka nastale su u narodu mnoge legende vezane uz čudotvorni kip. Na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića pronađen je kip Majke Božje Bistričke 15. srpnja 1684. i postavljen na glavni oltar bistričke crkve među kipove sv. Petra i Pavla. Otad počinju hodočašća koja nisu prestajala ni u najtežim povijesnim trenucima naše zemlje.

Današnje misno slavlje privuklo je mnogobrojne vjernike i hodočasnike, a kako je bilo pogledajte u fotogaleriji. 

Komentari