FOTO: Veliki interes za premijeru predstave "Svoga tela gospodar"

Objavljeno: 13.11.2014. 10:25

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Izvor: galerija-images/Svoga tela gospodar premijera HNK varazdin

U srijedu je na Velikoj sceni HNK u Varaždinu premijerno je izvedena predstava "Svoga tela gospodar" rađena po noveli Slavka Kolara.

Tu "Smešnu pripovest u dva dela; vu četiri dogodov obdelal" režirao je Georgij Paro. Autorski tim čine i dramaturg Marijan Varjačić, scenograf Aljoša Paro, kostimografkinja Jadranka Tomić, autor scenske glazbe Dragutin Novaković – Šarli, kompjutersko aranžiranje i snimanje glazbe djelo je Petra Eldana, jezični suradnik je Ljubomir Kerekeš, a asistentica redatelja Hana Hegedušić.

U djelu "Svoga tela gospodar", u scenskoj adaptaciji Georgija Para, ujedno i redatelja predstave, može se prepoznati svu tragikomiku gramziva života. Mladi je Iva skrivio uginuće krave Rumenke, jedinog blaga u obitelji, pa ga otac Jakob ženi starijom, nelijepom i k tome šepavom Rožom iz bogate obitelji, kako bi u miraz dobio junicu.

Iva pristaje na ženidbu bez ljubavi, ali brak ne konzumira, jer je "svoga tela gospodar". Roža pak, uz pomoć coprije pokušava steći naklonost muža, ali je otkrivena u naumu, pa umjesto nježnosti, dobije batine. "Barem po batinama", reći će Roža, "znat ću da sam mu žena".

Punom gledalištu ove jedinstvene likove su dočarali Ljubomir Kerekeš u ulozi Jakoba Pavunčeca, njegovu ženu Baru glumi  Sunčana Zelenika Konjević, mladi Iva je Jan Kerekeš, a Hana Hegedušić je Roža.

Uz čelnike grada Varaždina i biskupa Mrzljaka u publici su se našli redatelj Jakov Sedlar i glumac Žarko Potočnjak.

{gallery}Svoga tela gospodar premijera HNK varazdin{/gallery}

Komentari