FOTO/VIDEO: Prvog dana aeromitinga avioni doslovno “parali“ varaždinsko nebo

Objavljeno: 11.07.2015. 19:19

Zadnja izmjena: 08.03.2016. 14:28

Foto: Siniša Sović

Ovog se vikenda na varaždinskom aerodromu u organizaciji Aerokluba Varaždin i pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar - Kitarović održava dvodnevni međunarodni aeromiting – Croatian International Airshow CIAV 2015...

Posjetitelji su u subotu uživali u atraktivnom i raznovrsnom programu u kojem su letačke vještine demonstrirati članovi akrobatskih grupa „Krila Oluje“ i „Baltic Bees“ izvodeći najzahtjevnije manevre. Na nebu iznad Varaždina letio je i jedan od najboljih akrobatskih pilota na svijetu – Peter Podlunšek, europski viceprvak u akrobatskom letenju koji uspješno nastupa na Svjetskom prvenstvu Red Bull Air Race.

Svoje je pilotske vještine demonstrirao i hrvatski pilotski as Branimir Ambreković. Osim njih, nad Varaždinom je nebo „paralo“ 15-stak različitih vrsta zrakoplova, među kojima nije nedostajalo nadzvučnih borbenih zrakoplova.

Koliko je akrobatsko letenje rizičan sport pokazuje i podatak da na uvježbavanje, prelete i nastupe članovi akrobatske grupe „Krila oluje“ utroše oko 400 sati letenja godišnje, dok veće grupe iz bogatijih zemalja ostvare čak 250 sati naleta po samo jednome pilotu, kazao je Robert Mišak, nositelj projekta i tajnik Aerokluba Varaždin.

- Akrobatski piloti i letjelice izloženi su značajnom riziku prilikom izvođenja ekshibicija, a sigurnost se pritom najviše cijeni. Croatia osiguranje, inače naš zlatni sponzor ovog zračnog spektakla, tržišni je lider u osiguranju različitih zračnih letjelica u Hrvatskoj – ističe Mišak te ujedno poziva sve koji su propustili prvi dan aeromitinga da dođu u nedjelju na aerodrom i od 13 do 18 sati za svega 30 kn ulaznine uživaju u spektakularnim letovima vrhunskih pilota iz zemlje i inozemstva.


Aeroklub Varaždin se zahvaljujući partnerstvu s Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom, ponovno potvrđuje kao najbolji organizator ovakvih zrakoplovnih spektakla u Hrvatskoj.


Kako je to sve skupa danas izgledalo, pogledajte na video isječku i u našoj galeriji fotografija:

Komentari