FOTO: Vitezovi reda Sv. Nikole na spektakularnoj srednjovjekovnoj bitki

Objavljeno: 03.03.2015. 17:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Viteški red Sv. Nikole Varaždin

Izvor: galerija-images/viteski red sv nikole u samoboru

Vitezovi reda Sv. Nikole iza Varaždina sudjelovali su proteklog vikenda na uprizorenju spektakularne srednjovjekovne bitke u Samoboru.

Godine 1439. umro je kralj Albreht Habsburg te se diljem Hrvatske i Ugarske vode borbe za nasljedstvo prijestolja. Uz kraljicu udovicu Elizabetu pristali su moćni grofovi Celjski s vojskovođom Ivanom Vitovcem, a vojsku poljskog kralja Vladislava Jagelovića vodi Stjepan Banić Lendavski.

Dvije su se vojske sukobile kod Samobora na Pepelnicu 1. ožujka 1441. godine, a žestoka borba završila je Vitovčevom pobjedom, koji je zarobio vojskovođu Banića i priskrbio znatan plijen.

Vugrinščak podno Samobor-grada pretvara se u viteški vojni tabor s konjanicima, oklopljenim vitezovima, mačevaocima, streličarima, kuburašima, bojnim spravama, katapultima, kolskim taborom, fortifikacijama…

U Uprizorenju bitke sudjelovalo je i 15 članova Viteškog reda Sv. Nikole iz Varaždina.

Inače, veliki hrvatski vojni strateg, Ivan Vitovec, zaslužan je i za obranu  Varaždina od napada ugarskog velikaša Hunyadia (prozvanog Sibinjanin Janko) što se odigralo u travnju 1446.godine.

- Uprizorenje takve bitke za Varaždin, bio bi sigurno velika atrakcija. Pregovori i pronalaženje financijske potpore za ovaj prikaz bitke u Varaždinu su u tijeku i ukoliko bude uspješno, mogli bi u svibnju imati sličan spektakl i na Starom gradu u Varaždinu - napomenuo je Veliki Meštar Reda Sv.Nikole.

{gallery}viteski red sv nikole u samoboru{/gallery}

Komentari