Izvoznici na okruglom stolu raspravljali o problemima u poslovanju

Objavljeno: 18.05.2015. 15:33

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 12:08

Foto: V. Mihalić

Konkretni problemi s kojima se izvoznici svakodnevno suočavaju u svom poslovanju kako na domaćem terenu, tako i u inozemstvu, bili su tema okruglog stola kojeg je organizirala Varaždinska županija u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske .

Okruglom stolu prisustvovali su zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović te izvoznici s područja Varaždinske županije. Zamjenik ministrice Joško Klisović održao je prezentaciju o Vladinim mjerama poticanja izvoza, a uz izvoznike na okruglom stolu sudjelovali su varaždinski župan Predrag Štromar i predsjednik Županijske komore Varaždin HGK Čedomil Cesarec.

- Predstavili smo akcijski plan za podršku izvozu. To je dokument koji je Vlada RH napravila zajedno s izvoznicima i zajedno ga provodimo. Ovaj plan odgovor je na stvarne potrebe hrvatskih izvoznika. U varaždinskoj županiji imamo vrlo jakih tvrtki s izvoznom orjentacijom. Mjere koje su posebno značajne su pitanje financiranja poslova naših izvoznika, financiranje kupaca, raznih garancija. To su razine na kojima treba značajnije pratiti naše izvoznike - istaknuo je Klisović dodavši kako će uskoro profunkcionirati i portal na kojem će izvoznici moći postavljati pitanja i saznati sve što ih zanima i što im je potrebno u datom trenutku.

Na okruglom stolu raspravljalo se upravo o konkretnim problemima s kojima se izvoznici suočavaju, primejrice o viznim režimima i kako lakše od viza za poslovne partnere, o setovnom prijevozu i kako ga uključiti u izvozne djelatnosti, otvaranju određenih veleposlanstava tamo gdje je to potrebno.

- Bio je postavljen cijeli niz kvalitetnih pitanja na kojima ćemo konstantno raditi kako bismo iznašli najbolja i najkvalitetnija rješenja za naše izvoznike - istaknuo je Klisović.

Kao i u cijeloj Republici Hrvatskoj, izvoz raste i u Varaždinskoj županiji. Međutim, kako je istaknuo župan Štromar, u našoj županiji izvoz konstantno raste i posljednjih nekoliko godina u vrijeme krize.

- Moram pohvaliti naše izvoznike koji vrhunski rade o čemu dovoljno govori činjenica da imamo preko pet milijardi kuna izvoza u našoj županiji i suficit oko milijardu kuna, čime smo jedna od rijetkih županija koja se time može pohvaliti - istaknuo je župan Štromar i dodao kako je okrugli stol bio vrlo kvalitetan s obzirom na postavljena pitanja o kojima će se zasigurno još raspravljati.

Franjo Turek iz Metalske industrije Varaždin, jedan od sudionika okruglog stola, naglasio je kako izvoznici imaju puno problema prilikom poslovanja u inozemstvu.

- Problema je puno, a u pravilu su to posjedovanje pravih informacija o tržištima na koja se ulazi, organizacije tržišta, zakonske i pravne regulative, dakle informacija kao ključan faktor za ulazak na tržište. Tu su i vizni režimi, gdje je vrlo važno da je između dvije države uspostavljen jedan fleksibilni režim koji omogućuju slobodan protok ljudi i robe, zatim pitanje carinske barijere i još mnogo toga - rekao je Turek.

U posljednjih desetak godina, kako su istaknuli izvoznici, bili su uglavnom prepušteni sebi samima i inozemnom tržištu.

- Međutim, ako uzmemo u obzir da se više od deset godina govori o gospodarskoj diplomaciji, onda ovaj projekt treba pohvaliti jer je stvarno zaživio i on se dešava. Naravno, mora proći sve svoje faze kako bi se ustabilio i pokazao prave rezultate. Vidimo velike pomake i nadamo se da će i dalje ići u tom smjeru - naglasio je Turek.

Komentari