Nesuđene dionice Varteksovih radnika: Oni bez komentara, a o svemu šuti i njihov Sindikat

Objavljeno: 11.05.2015. 09:46

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Kakva će biti sudbina nesuđenih radničkih dionica Varteksa još se uvijek ne zna, a cijeli slučaj najvjerojatnije će dobiti sudski epilog s obzirom na to da je država je od Varteksa zatražila hitan povrat dionica koje mu je prenijela prije sedam godina uz uvjet da ih po posebnim uvjetima proda zaposlenicima.

Epilog je to odluke Centra za restrukturiranje i prodaju što je donesena na sjednici održanoj 24. travnja 2015. CERP je tada donio odluku o raskidu Ugovora o prodaji i prijenosu dionica društva Varteks. U Odluci CERP-a navodi se da se ne prihvaćaju prijedlozi kupca od 20. studenog i 18. prosinca 2014. da se Ugovor o prodaji i prijenosu dionica društva Varteks varaždinske tekstilne industrije od 9. srpnja 2008. godine ne raskida i da se produži rok provođenja drugog upisnog kruga prodaje dionica radnicima Varteksa. Varteks je dobio rok od deset dana da u portfelj CERP-a vrati neprenesene dionice radnicima.

Što misle radnici o cijelom slučaju, nismo uspjeli doznati, jer nitko od njih nije želio taj slučaj komentirati. Doznali smo tek da su neki radnici u prvom krugu iskoristili mogućnost kupnje dionica. O svemu šuti i Sindikat Varteks Varaždin. U kontakt smo probali stupiti s jednim od sindikata, a javila nam se Melita Kliček no ona nije htjela ništa komentirati, već je samo napomenula neka se obratimo Upravi.

Iz Varteksa smo dobili odgovor kako drugi krug nije proveden zbog toga što nisu postojali adekvatni uvjeti, ali da nastavljaju pregovore te se nadaju da će to ipak riješiti mirnim putem.

- Prvi krug ESOP programa Varteks d.d. uspješno je proveo 2010. godine. Obzirom na gospodarsku krizu, dugotrajan proces pronalaženja rješenja za restrukturiranje dugova prema vjerovnicima i provedbu predstečajne nagodbe, nisu postojali adekvatni preduvjeti za provođenje drugog kruga ESOP-a. Provedenom predstečajnom nagodbom stvoreni su preduvjeti za realizaciju drugog kruga, te očekujemo da ćemo daljnjim pregovorima s CERP-om dogovoriti nastavak provedbe ESOP-a - priopćili su iz Varteksa.

Međutim, prema pisanju portala Poslovni.hr, CERP ne odustaje od svoje odluke i ne želi u pregovore. Ukoliko Varteks sam ne vrati dionice u portfelj, CERP će do njih pokušati doći sudskim putem. Također, u CERP-u tvrde kako pregovora o produljenju roka za novi krug prodaje dionica radnicima neće biti.

Varteks je za mandata nekadašnjeg potpredsjednika Vlade i predsjednika Upravnog odbora HFP-a Damira Polančeca, dobio za simboličan iznos od jedne kune paket od ukupno 305.005 dionica, čija je ukupna nominalna vrijednost tada bila 61 milijun kuna, po 200 kuna za dionicu. Radilo se o novoj emisiji dionica koja je bila rezultat uspjeha same tvrtke u povratu nekretnina koje je prije Domovinskog rata imala na području Srbije. Varteksova Uprava ispregovarala je i da zaposlenici kroz ovaj program radničkog dioničarstva imaju doista povoljne uvjete stjecanja, i to prvenstveno u prvom krugu.

Menadžeri pri tom nisu imali mogućnost sudjelovati u ovoj kupnji, a zaposlenicima je bilo osigurana kupnja dionica po cijeni umanjenoj u startu za 30 posto tržišne cijene ostvarivane u tri prethodna mjeseca, te uz dodatan diskont od pola posto na svaku godinu staža zaposlenika. Tu priliku iskoristila je polovica zaposlenika, odnosno nešto više od 1500 radnika kupilo je ukupno 147.195 dionica, oko 7 posto dionica Varteksa.

Komentari