Potpore hrvatskim vinarima i vinogradarima do 1,5 milijuna eura

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 30.10.2013. 07:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

Nacionalni program pomoći sektoru vina u razdoblju od 2014. do 2018. godine, predviđa tri mjere korištenja tzv. "vinske omotnice" koje će služiti vinarima i vinogradarima za financiranje svojih djelatnosti, priopćila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Vinska omotnica iznosi 11,8 milijuna eura godišnje, a hrvatski vinari i vinogradari će ju moći koristiti kroz nekoliko mjera. Primjerice, restrukturiranje i konverzija vinograda podrazumijeva ulaganja u obnovu postojećih površina zasađenih vinogradima. Investicije u vinarije i marketing vina odnose se na investiranje i marketing vina, te unapređenje postojećih imanja, podruma i  opreme.

Promidžba na tržištima trećih zemalja, namijenjena je financiranju promidžbe na trećim tržištima i na taj način omogućuje razvoj izvoza vina izvan zemalja članica.

Svi korisnici navedenih mjera moraju biti upisani u Vinogradarski registar te ispunjavati ostale uvjete propisane pravilnicima o njihovoj provedbi koji su objavljeni u Narodnim novinama 127/13.

Iznosi potpora su različiti, od minimalno 3 tisuće eura do maksimalnog iznosa potpore od 1,5 milijuna eura po projektu. 

Sukladno planu provedbe mjera iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, natječaji za sve tri navedene mjere raspisivat će se tijekom 2014. godine.

Komentari