''Sjeme za budućnost'' kod OPG-a Cafuk

Piše: S.S./eVz

Objavljeno: 12.05.2015. 09:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Cafuk u Domitrovcu održan je međunarodni susret u sklopu projekta ''Sjeme za budućnost'' na kojem su se okupili sjemenari iz Engleske, Poljske, Portugala i Hrvatske.

Cilj susreta bio je istražiti koje edukacijske metode, formalne ili neformalne, daju najbolje rezultate u ohrabrivanju poljoprivrednika i vrtlara da čuvaju sjeme na svojim vrtovima i poljima kao i u podizanju razine motivacije, znanja i posvećenosti tom poslu.

Sudionici su tom prigodom upoznali kako izgleda proces registracije tradicijskih (čuvanih) sorata kroz uobičajenu proceduru budući da OPG Cafuk proizvodi sjeme tradicijske sorte 'Varaždinsko zelje', a ujedno je jedno od prvih OPG-a koje je registriralo jednu čuvanu sortu nakon što je Hrvatska ušla u EU i promijenila legislativu o domaćem sjemenu. Iako politika potiče takve modele i oni svakako imaju svoje prednosti, ipak cijela procedura nije poticajna i adekvatna za sve proizvođače i ne potiče slobodan razvoj i širenje biljne genetske raznolikosti.

Sve sudionike u projektu pozdravio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek te im je tom prilikom predstavio poljoprivrednu politiku Varaždinske županije.

Inače, projekt “Sjeme za budućnost”, u koordinaciji udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG), je partnerstvo među sjemenarima iz Engleske, Poljske, Portugala i Hrvatske kojim se želi istražiti različite modele organizacije mreže čuvara domaćih sorti.

U Hrvatskoj se na projektu okupilo više organizacija sjemenara iz Varaždina, Čakovca, Siska, Nove Gradiške, Zagreba te se tako rodila ideja umrežavanja.

U svakoj zemlji partnera posjetilo se različite organizacije, proizvođače, vrtlare kako bi se stvorilo bolje razumijevanje mogućih modela očuvanja i razvoja agrobioraznolikosti i raznolikosti usjeva kao što su mreže sjemenara, kolekcije sjemena i baze podataka i sl.

Isto tako, istraživalo se kako pojedine organizacije šire ta znanja i svijest o potrebi očuvanja i razvoja agrobioraznolikoti u javnosti kao i na koji se način udružuju u zajedničkom zagovaranju za pravednije politike.

 

Komentari