ŽUC: Osonjački pojasnio ukidanje naknade za korištenje cestovnog zemljišta

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 04.02.2015. 09:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

U Županijskoj palači u Varaždinu ravnatelj Županijske uprave za ceste Varaždinske županije Tomislav Osonjački govorio je o problematici rješavanja naplate naknade za korištenje cestovnog zemljišta...

Naime, Zakonom o cestama te pripadajućim podzakonskim aktima (Pravilnik o korištenju cestovnog zemljišta i obavljanju pratećih djelatnosti te Pravilnik o mjerilima za izračun naknade za korištenje cestovnog zemljišta i naknade za obavljanje pratećih djelatnosti) sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju komercijalnu djelatnost i koje koriste cestovno zemljište radi ostvarenja priključka i prilaza na javne ceste bile su dužne plaćati naknadu za korištenje javnog dobra – cestovnog zemljišta u iznosu propisanom gore navedenim aktima.

Poštivajući svoje zakonske obveze, Županijska uprava za ceste Varaždinske županije je dostavila obveznicima plaćanja gore navedene naknade ugovor koji je s većinom od njih i sklopila te je većina obveznika uredno podmirivala svoju zakonsku obvezu.

Temeljem informacija nadležnog Ministarstva, predmetnu naknadu naplaćivali su upravitelji javnih cesta na cijelom području RH.

Kako je istaknuo ravnatelj Osonjački na inicijativu Varaždinske županije početkom srpnja prošle godine, a nakon što je na terenu utvrđena sva problematika naplate korištenja cestovnog zemljišta, inicirana je promjena gore navedenih Pravilnika što je rezultiralo ukidanjem obveze naplate s 5. srpnja 2014., čime se svakako doprinijelo rasterećenju obrtnika i drugih poslovnih subjekata te olakšalo njihovo poslovanje.

- Unatoč činjenici da se naknada prestala naplaćivati s gore navedenim datumom, Županijska uprava za ceste je dužna sve otvorene predmete rješavati jedino i isključivo temeljem pozitivnih zakonskih propisa i sudske prakse Republike Hrvatske – rekao je Osonjački.

Komentari