Čakovec: Otvorena izložba slika i grafika mađarskog umjetnika Győze Somogya

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 08.07.2013. 10:16

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: -

U Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec otvorena izložba slika i grafika mađarskog umjetnika Győze Somogya. Izložba je postavljena kao poklon Republike Mađarske našoj zemlji i Međimurskoj županiji povodom ulaska u Europsku uniju.

Somogy je jedan od najznačajnijih suvremenik mađarskih umjetnika, a izloženim radovima u Čakovcu bavi se turskom opsadom sigetske tvrđave. Naime, umjetnikovi preci su Šubići, a žrtva Zrinskog u Sigetu predmet je povijesnog sjećanja obiju naroda.

Na otvaranju su nastupili i članovi budimpeštanskog ansambla za povijesnu glazbu Carmina Danubiana, koji su svirali vojne pjesme iz vremena Zrinskih, pronađene prilikom rekonstrukcije sigetske tvrđave.

Na otvaranju izložbe osim dužnosnika Međimurske županije i Grada Čakovca te predstavnika javnog života Međimurja bili su i potpredsjednik Vlade Republike Mađarske i ministar javne uprave i pravosuđa dr. Tibor Navracsics kao i veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Nj.e. Gábor Iván.

Župan Međimurske županije Matija Posavec pozdravljajući goste naglasio je da je Međimurje i Hrvatska povijesno povezana s Mađarskom i da iz tih veza očekuje suradnju unutar Europske unije. Obitelj Zrinskih može biti dobra poveznica te temelj za izradu zajedničkih projekata.

Potpredsjednik mađarske Vlade dr. Tibor Navracsics naglasio je da je teško graditi budućnost bez poznavanja prošlosti. Većina ljudi danas već nije ni svjesna da je postojalo jedno veliko područje koje je gospodarski, vojno i s bilo koje druge perspektive, zajedno funkcioniralo, da su Hrvati i Mađari više od 800 godina živjeli zajedno unutar jedne države.

Naša dva naroda tijekom zajedničke prošlosti uglavnom živjeli u miru, pa čak bili i saveznici, braća po oružju protiv vanjskih neprijatelja, a i na području kulture u izuzetnoj mjeri obogaćivali jedni druge., rekao je Navracsics.

Izloženim crtežima, autor jepokušao prikazati veliko zajedničko duhovno ostvarenje hrvatskoga i mađarskoga naroda. Inače, plan umjetnika je da se "Opsida Sigecka" pojavi i u obliku dvojezičnog albuma, sa ovdje prikazanim ilustracijama, u zajedničkom izdanju dviju država.

Komentari