Mjuzikl "Jalta, Jalta!" rušio je sve rekorde u varaždinskom HNK

Objavljeno: 24.01.2012. 20:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: culturenet.hr

U subotu, 28. siječnja, u 19:30 sati, u Zagrebačkom gradskom kazalištu „Komedija“ svečanom izvedbom bit će obilježena 40. obljetnica mjuzikla „Jalta, Jalta!“ Milana Grgića i Alfija Kabilja.

Komedijin mjuzikl prvi je put u Varaždinu izveden 1974. godine i za njega je vladao nezapamćen interes. Zahvaljujući njemu, prvi su put prodana sva pomoćna sjedala varaždinskog HNK, a zapamćeno je i to da je stotinjak posjetitelja moralo u predstavi uživati stojeći.

Praizvedba ovog mjuzikla, u režiji Vlade Štefančića, bila je 28. prosinca 1971., a svečana premijera 7. siječnja 1972. U glavnim su ulogama bili Sanda Langerholz Miladinov kao Nina Filipovna, Boris Pavlenić kao Griša, Richard Simonelli kao Stenli i Vlado Krstulović kao Larry.

U ostalim ulogama su nastupili Ivona Grünbaum / Smiljka Bencet (Marfa), Lukrecija Brešković (Brigadirka) , Josip Fišer (Samuel) i drugi, dok je orkestrom ravnao Ferdo Pomykalo, piše culturenet.hr

Prometnuvši se odmah u veliki hit, „Jalta“ je na repertoaru Kazališta „Komedija“ bila do 1995., a gostovala je širom bivše države (u Sloveniji na ljubljanskim Križankama čak 17 puta!), zatim 14 puta u Italiji.

U Zagrebu je, osim na Kaptolu, „Komedija“ predstavu  izvodila i u Hrvatskom narodnom kazalištu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, velikoj dvorani Doma sportova, i na Zagrebačkom velesajmu...

Redatelj je isti kao i 1971. – Vlado Štefančić, a dirigenti su Veseljko Barešić i Krešimir Batinić..

Komentari