Pola stoljeća prošlo je od smrti kipara Ivana Meštrovića

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 17.01.2012. 18:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Croatia.org

Kipar i arhitekt Ivan Meštrović (1883.-1962.) suvereno je vladao kiparskom scenom naših krajeva od početka 20. stoljeća nadalje. Rođen u Vrpolju u Slavoniji, Meštrović je djetinjstvo proveo u selu Otavicama u Dalmaciji, gdje se nalazi njegova obiteljska grobnica.

Djelati drvo i klesati kamen naučio ga je otac, da bi kasnije studirao u Beču i Parizu, gdje se sprijateljio s Augusteom Rodinom, pod čijim je utjecajem stvarao plastike s impresionističkom slikovitošću.

Kasnije se okreće monumentalnosti, te je u vrijeme između dva rata isklesao čitav niz monumentalno stiliziranih likova, odbacujući sve nepotrebne pojedinosti.

Našem Varaždinu, glasoviti je umjetnik poklonio 1931. godine skulpturu Grgura Ninskog.

>>Varaždinski Grgur Ninski danas slavi svoj (tek) 80. rođendan

Rad mu se odlikuje snažnim naturalizmom, emocionalno je nabijen i karakterizira ga izrazita jednostavnost.

Tijekom Drugog svjetskog rata živio je u Velikoj Britaniji, da bi kasnije emigrirao u SAD.

Od 1955. bio je profesor kiparstva na sveučilištu Notre Dame u američkoj saveznoj državi Indiani, gdje je i preminuo 16. siječnja 1962.

Umjetnik je svoj narod zadužio neprocjenjivom ostavštinom darujući mu 1952. godine obiteljsku kuću i atelijer u Zagrebu, obiteljsku vilu s atelijerima u Splitu, sakralno-umjetnički kompleks Kaštelet-Crikvine u Splitu i Crkvu Presvetog Otkupitelja – grobnicu obitelji Ivana Meštrovića u Otavicama, te brojna umjetnička djela.

Sve to, temelj je, danas bogatog umjetničkog fundusa Ivana Meštrovića.

Dodajmo i to da su povodom obilježavanja 50. obljetnice smrti velikog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića od ponedjeljka, 16. siječnja, Muzeji Ivana Meštrovića organizirali izložbu "Meštrovićeve Crikvine" te predstavljanje istoimene knjige autorice Maje Šeparović Palada u Galeriji Meštrović Kaštelet-Crikvine u Splitu.


Komentari