Predstavljanje monografije o Rudolfu Klepaču i Dan ruske kuhinje na Baroknim večerima

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 28.09.2013. 15:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Program Varaždinskih baroknih večeri u petak, 27. rujna, obilovao je događjima.

U godini kada se navršava stoljeće rođenja poznatog hrvatskog fagotista i pedagoga Rudolfa Klepača objavljena je monografija koja slijedi životni i profesionalni put jednog od najboljih hrvatskih glazbenika sa svjetskom karijerom, rođenog u Majerju kraj Varaždina.

Na poticaj Klepačeve kćeri Marine Wurth Klepač ugledna hrvatska glazbena kritičarka i novinarka Bosiljka Perić Kempf napisala je dvojezičnu monografiju koja je u petak predstavljena u varaždinskom kazalištu kao jedan od popratnih programa 43. Varaždinskih baroknih večeri.

- Klepač je ostvario tako zavidnu karijeru da je žalosno što većina ljudi ne zna kakva je to bila karijera. On je bio svjetski poznati fagotist i u ono vrijeme čovjek koji je svirao s najvećim dirigentima i s najvećim ansamblima. Bio je perfekcionist, a to se uvijek cijenilo. Bio je povlašten zbog svog talenta i pozicije koju si je izgradio u Salzburgu jer su ga tamo potpuno umjetnički priznali. U Salzburg je došao kao fagotist koji je završio izvrsnu češku školu na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i kao umjetnik dobio je priliku da se potvrdi i kao interpret i kao pedagog, a kasnije i kao dirigent. To je Salzburg učinio za njega- naglasila je autorica monografije Bosiljka Perić Kempf.

Klepač je nastupao u brojnim europskim glazbenim centrima, dobivao je nagrade, bavio se pedagoškim radom. Za njega su skladali kompozitori poput Bjelinskog, Papandopula i Šuleka, a zahvaljujući opsežnoj dokumentaciji koju je čuvala umjetnikova kćer nastala je monografija koja obiluje i kritikama, pismima i intervjuima.

Uz nju objavljen je i prateći nosač zvuka sa snimkama Klepačevih izvedbi.

Ravnateljica varaždinskog HNK-a Jasna Jakovljević ponosna što je upravo ovo predstavljanje knjige bio prvi program nakon odluke u Saboru da varaždinski teatar dobije nacionalni status prisjetila se prijateljstva s glazbenikom prozvanim i "Mozartovim fagotistom", jer je svjetsku slavu stekao kao interperet Mozartovog fagot koncerta u B duru.

I nakon umirovljenja Klepač je nastavio je djelovati kao dirigent i pedagog u Salzburgu i Zagrebu, u kojem je preminuo 1994. godine. Promociju izdanja u HNK-u svojim su nastupom upotpunili fagotist Petar Križanić i violončelist Krešimir Lazar.

Nakon jučerašnjeg koncerta rane ruske i talijanske glazbe 18. stoljeća u crkvi Svetog Nikole u Varaždinu koju su izvodili glazbenici iz St. Petersburga okupljeni u ansamblu Musica Antiqua Russica u "Zlatnim goricama" održana je, kao dio popratnih programa 43. Varaždinskih baroknih večeri, modna revija varaždinske kreatorice Alenke Mikulan i večer ruske kuhinje, za koju su se pobrinule članice Udruge Kalinka iz Međimurja.

One su za članove Kluba mecena, koji su se u "Zlatnim goricama" družili s ruskim glazbenicima pripremile slijed od nekoliko tipičnih jela Rusije, ovogodišnje zemlje partner 43. Varaždinskih baroknih večeri.

Alenka Mikulan u svojoj je reviji, čije je održavanje pomogla i Turistička zajednice Grada Varaždina, ujedinila barok, glazbu, inspiraciju Rusijom i Anom Karenjinom, koja je prema kreatoričinim riječima simbol ruske ljepotice i petrogradsk e mode.

- To su vrlo nosive kreacije i u svakodnevnom životu, ali i svečanijim prilikama. Već duže vremena sakupljam tapiserije, antikne vezove koje sam upotrijebila u ovakvim kreacijama - naglasila je Mikulan.

Komentari