Reljefna “Prostorna interakcija“ Ivane Puljić u Galerijskom centru Varaždin

Objavljeno: 23.10.2015. 21:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: GCV

U Galerijskom centru Varaždin (Uska 7) u petak, 30.listopada, s početkom u 19 sati bit će otvorena izložba akademske slikarice Ivane Puljić pod nazivom „Prostorna interakcija“...

Ivana Puljić  rođena je u Splitu . Studirala je dvije godine  Povijest Umjetnosti na Filozofskom  Fakultetu u Splitu. Zatim se upisuje na  Accademia di Belle Arti u Rimu, odijel slikarstvo.

Diplomirala je u klasi profesora Italo Scelza Palumba.  Još na akademiji, kao student eksperimentira  raznim bojama i tehnikama. Približila se vosku prvenstveno jer je ekološki materijal, može biti prirodan i industrijski, nema štetnih isparavanja kao kod drugih sintetičkih boja.

Eksperimentirajući tehnike enkaustiku i batik, pronalazi se u vlastitoj tehnici izražavanja koje su spoj između slikarstva, kiparstva i grafike. Vosak postaje njena primarna tehnika likovnog izražavanja. Vosak se nanosi na platno u tekućem agregatnom stanju te pretvara u kruto; što dozvoljava umetanje raznih materijala (končića, brokvica, niti ) i boje u vosak, koje daju slici relijefnost.

To zahtjeva određenu brzinu i spretnost. Pošto je vosak proziran slika dobiva trodimenzionalni aspekt i samim tim dubinu. Tematike slika su različite od izložbe do izložbe. Uglavnom su to realistične metaforičke priče o dva svijeta: ovom vanjskom koji nas okružuje i onom unutarnjem u koji smo uronjeni.

Nakon završene Akademije izlagala je u galerijama i muzejima u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Francuskoj, Bugarskoj i Nizozemskoj. Imala je  26 samostalnih te 37 skupnih izložbi.  Članica je  Hdlu-a i Hzsu-a.

Komentari